Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs, atbildot uz AS "Dinamo Rīga" valdes priekšsēdētāja un Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidenta Jura Savicka komentāru, ka Latvijas skeletonistus Martinu Dukuru un Tomasu Dukuru pašus vajadzētu pārbaudīt uz dopingu, norāda, ka mūsu sportisti sezonas laikā dopinga analīzes nodod pat vairākkārt.

"Protams, arī mēs tiekam pārbaudīti!" portālam "Delfi" telefonsarunā no Kanādas izteicās Dainis Dukurs. "Domāju, divas trīs reizes gadā minimums. Ja esi uz pjedestāla, tevi var pasaukt jebkurā brīdī. Ir bijis tā, ka divos Pasaules kausa posmos pēc kārtas - tikko esi finišējis, iedod parakstīt dokumentus, un tiklīdz kā noskan valsts himna, dodies uz analīžu nodošanu."

Uz jautājumu, kā komentētu Jura Savicka izteikumus, Latvijas skeletona izlases galvenais treneris izteica vien nožēlu: "Godīgi sakot, man tīri cilvēcīgi viņu ir žēl. Katrā ziņā "Dinamo" puišiem novēlu labas spēles, daudz uzvaru, iztikt bez traumām un iekļūt tajā "play-off", jo es ļoti cienu šo sporta veidu. Savicka kungu gan man ļoti, ļoti žēl. Es pat neteiktu kungu - biedru Savicki."

"Ir Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) Antidopinga administrācijas un menedžmenta sistēma (ADAMS), kurā visiem sportistiem jāuzrāda, kur viņi atrodas - katru dienu vismaz divas stundas ir jāatrodas tajā vietā, ko esi uzrādījis," skaidro Dukurs. "WADA pārstāvim norādītajā vietā sportists ir jāatrod, jāsatiek, lai tas nodotu analīzes. Ja neatrodies vietā, ko esi norādījis, saņem brīdinājumu. Ja esi aizgājis uz "sauso" treniņu un neesi viesnīcā, kādam no komandas ir jāaiziet tev pakaļ vai jāaizved WADA pārstāvji uz treniņu vietu, kur šis sportists atrodas. Atnākt WADA pārstāvji var desmitos vakarā vai sešos no rīta un gadā šādas pārbaudes ir vairākas. Es biju klāt vienā treniņā, kad atbrauca Vācijas WADA pārstāvji, ir bijuši Zviedrijas, Latvijas pārstāvji, nebrīdinot atbrauc uz treniņu, apsēžas un gaida. Iedod parakstīt dokumentu, kurā paskaidrots, kāpēc viņi ir ieradušies un ko grib izdarīt. Procedūra ir ļoti nopietna. Kas attiecas uz olimpiādi - arī tur olimpiskajā ciematā nāca pārbaudes, un es ar Martinu pat pēc sacensībām devos nodot analīzes, tā ir norma."

Lai arī daudzi sportisti ir pauduši gatavību boikotēt pasaules čempionātu Sočos un SOK ieteikusi pārcelt Krievijai piešķirtās starptautiskās sacensības uz citām norises vietām, pagaidām konkrētu jaunumu par pasaules čempionātu nav. "Mazliet ir nogaidīšana, bet te, Pasaules kausā, kur visi vadošie sportisti ir kopā, jau "vārās" pamatīgi," stāsta Dainis Dukurs. "Šodien no rīta būs jau otrā sanāksme, kurā sanāks kopā visas komandas, un mēģināsim par šo tēmu runāt. Maklārena ziņojums sagrāva visus ideālus, visus WADA pamatus, sistēmu, jo pretī tiek likta valsts pārraudzīta dopinga sistēma. Mēs jau neesam pret pasaules čempionātu, mēs esam pret [norises] vietu. Ja analīzes tiek mainītas pret tīrām, tad kāds var dabūt arī "netīru" provi. Domāju, to var pavisam vienkārši sakārtot. Šajā brīdī Krievijas puse cīnās, ka visi bijuši tīri un visu noliedz, un lai pierādītu taisnību, es varu būt drošs, ka viens otrs no Sočiem atgrieztos ar sabojātu reputāciju. No tā ir jābaidās. Tur nedrīkst rādīties! Būs cilvēks, kas par jums "parūpēsies". Situācija ir tiktāl nokaitēta. Tam jāpievērš uzmanība, jo tā īsā brīdī var izdzēst sportista karjeru uz visiem laikiem, tur nebūs iespēju kaut ko pierādīt."

Iepriekš izskanēja solījumi, ka dopinga pārbaudes skeletona un bobsleja pasaules čempionātā veiks ārvalstu antidopinga laboratorijas un pārstāvji, taču, pēc Dukura domām, tā nav izeja. "Tas jau attiecas tikai uz analīžu pārbaudi, bet jūs jau nezināt, ko apēdīsiet viesnīcā brokastīs!" viņš neslēpj savas aizdomas. "Un tas nav smieklīgi. Tajā valstī viss ir iespējams. Var aiziet brokastīs un ar kafiju uzņemt konkrētam cilvēkam domātu devu. Tad jau būs vēl labāk - WADA brigāde būs pārbaudījusi un jums nav nekādu iemeslu apšaubīt viņu ziņojumu. Tas būs arī ļoti labs arguments: re, tie lielie runātāji paši ir tādi!"

Vai situāciju neatrisinātu tas, ka viss - pārtika, ūdens - tiktu paņemts līdz, lai nav jāizmanto vietējos pakalpojumus? "Protams, bet jūs saprotiet, - Zubkovs vai Tretjakovs paši nevēra vaļā savu provi. Parādās taču, kādi dienesti bijuši iesaistīti - Valsts Drošības dienests!" saka Dukurs. "Tu pilnīgi nejauši visnegaidītākajā vietā saņemsi to, ko negribi saņemt. Un visa tava karjera ir cauri. Tas ir pilnīgi cits līmenis! Tas nav tā, ka sportists savā prātā izdomāja, izlasīja internetā, ka šis ir jāuzkož. Tas ir valsts līmenis, valsts programma, un tagad šī valsts aizsargājas, izmantojot pieeju, ka labākā aizsardzība ir uzbrukums. Ir absolūti jābūt gataviem uz provokācijām. Tieši tās mūs biedē!"

Jau Soču olimpiādes laikā Dainis Dukurs skarbi izteicās par šo sporta forumu. Vai jau tad bija aizdomas, ka kaut kas nav "tīrs"? "Par mūsu sporta veidu nē, mani izbrīnīja 50 km slēpošanas finišs un to sacensību rezultāti," viņš saka. "Pasaules līmeņa zvaigznes kā Kolonja, Nortugs, Manifikā izskatījās kā mazi puišeļi uz krievu fona. Tikai viens norvēģis, Sundbijs, kaut ko "patirinājās" līdz. Tajā brīdī šķita, ka krievi ir pārcilvēki. Olimpiskais gars bija nozagts, tā tur nebija. Skatītāji bija pārsvarā militārpersonas un "drošībnieki", apbalvošanas ceremonijas bija nožēlojamas, jo nevienu neinteresēja Bode Millers vai Somijas slēpošanas komandas uzvara. Visi bija nozombēti. Kas attiecās uz mūsu sporta veidu, mēs vienkārši pieņēmām rezultātu tādu, kāds tas tobrīd bija. Nebaidāmies zaudēt, jo zaudēt stiprākajam - tā ir sporta būtība. Taču šobrīd zinām, ka tā nebija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!