Foto: AP/Scanpix

Latvijas skeletonists Martins Dukurs piektdien turpināja savu dominanci, ceturto gadu pēc kārtas triumfējot Pasaules kausa kopvērtējumā un izcīnot arī FBT ieviesto 100 000 eiro lielo naudas balvu.

Martins Dukurs piektdien triumfēja arī sezonas pēdējā posmā Soču olimpiskajā trasē, bet viņa brālis Tomass Dukurs sacensībās palika piektais. Tomēr ar to pietika, lai Tomass Dukurs kopvērtējumā nosargātu otro vietu. Līdz ar to pirmo reizi Pasaules kausa vēsturē uz goda pjedestāla pirmajiem diviem pakāpieniem kāpj divi Latvijas skeletonisti.

Līdz šim nevienam skeletonistam nebija izdevies četras reizes pēc kārtas triumfēt Pasaules kausa kopvērtējumā. Rekordists Pasaules kausa čempionu titulu jomā ar pieciem panākumiem ir austrietis Kristians Auers, bet viņam pēc kārtas izdevās iegūt trīs titulus.


Martins Dukurs tādējādi turpina savu dominanci pasaules skeletonā. Kopš 2011.gada janvāra aizvadīts 21 posms Pasaules kausa ietvaros un 19 posmos uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpis ir Martins Dukurs.

Martins Dukurs sacensībās startēja kā septītais, un tobrīd ar trases rekordu līderis bija viņa sīvākais konkurents Aleksandrs Tretjakovs. Taču Martinam izdevās teicams starts (jauns rekords tobrīd), ļoti labs brauciens un finišā par 0,17 sekundēm apsteidza krievu labāko skeletonistu.

Tomasam Dukuram pirmajā braucienā sākumā gadījās maza ķibele, kuru gan izdevās novērst – starta ieskrējienā pēc dažiem metriem viņa skeletons izslīdēja no gropes, taču Latvijas sportistam izdevās savaldīt skeletonu un atgriezties starta pozīcijā. Viņš paspēja atvēlētajā laika posmā veikt atkārtotu startu, labi veica braucienu un sasniedza trešo labāko laiku pirmajā mēģinājumā, savam brālim zaudējot 0,60 sekundes, bet no Tretjakova tobrīd atpaliekot par 0,43 sekundēm.

Otrajā braucienā Martins Dukurs sasniedza vēl vienu starta rekordu, diezgan droši, lieki neriskējot, veica visu braucienu un atkārtoja Tretjakova laiku otrajā braucienā, līdz ar to summā par 0,17 sekundēm apsteidzot krievu skeletonistu. Savukārt Tomasam Dukuram otrajā braucienā startā ķibeles negadījās, trases vidū viņš pat sasniedza ievērojamu pārsvaru pār tā brīža līderi Frenku Rommelu (0,49 sekundes), taču pēc vienas no virāžām atsitās pret apmali, ievērojami zaudējot ātrumu. Līdz ar to strauji saruka starpība un finišā viņš tobrīd bija tikai trešais, kas summā deva piekto vietu, bet trešais posmā palika Rommels (+1,40 sekundes).

Pasaules kausa kopvērtējumā aiz brāļiem Dukuriem ierindojās Aleksandrs Krekels, kuram izdevās šo pozīciju nosargāt ar izcīnīto sesto vietu posmā. Krievu lielākā cerība un šī gada pasaules čempions Tretjakovs kopvērtējumā palika uzreiz aiz goda pjedestāla.

Martins Dukurs līdz ar uzvaru Sočos kļuva par pirmo sportistu bobsleja un skeletona vēsturē, kurš saņems FIBT izsludināto naudas balvu jeb "jack pot" – 100 000 eiro. Šo naudas balvu FIBT apsolīja tiem sportistiem, kuriem vienas sezonas laikā izdosies uzvarēt trijās dažādās trasēs – Kēnigzē, Īglsā un Sočos. Tā kā piecās FIBT disciplīnās šādas sasniegums padevās tikai Martinam Dukuram, tad arī viņš kļuva par visas naudas balvas ieguvēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!