Foto: LETA
Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) prezidents Ivo Feriāni atzinis, ka federācija piemēros visbargākās soda sankcijas pret Krieviju, līdz pat valsts diskvalifikācijai, taču tikai tādā gadījumā, ja tiks pierādīti tās dopinga pārkāpumi, vēsta portāls "insidethegames.biz".

IBSF prezidents norādījis, ka nekāds sods Krievijas sportistiem netiks piemērots, kamēr notiek Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izmeklēšana.

"Kad saņemsim no SOK galīgo informāciju, ka attiecīgie sportisti ir pārkāpuši antidopinga noteikumus, mēs par visiem 200% izmantosim savas tiesības piespriest sodu," sarunā ar portālu uzsvēris Feriani. "Taču neko negribām darīt, balstoties tikai uz pieņēmumiem. Mums ir vajadzīgi tīri, skaidri pierādījumi – arī tās ir sportistu tiesības."

Kā zināms, pagājušā gada 9. decembrī kanādiešu jurists Ričards Maklārens nāca klajā ar savu otro ziņojumu par dopinga pārkāpumiem Krievijā, kurā tika atklāts, ka laika posmā no 2011. līdz 2015. gadam vairāk nekā 1000 Krievijas sportistu bija iesaistīti centralizētā dopinga sistēmā. Pēc šā ziņojuma vairāku sporta veidu starptautiskās federācijas Krievijai atņēma sacensību rīkošanas tiesības un šīs valsts atlētiem, kuru vārdi tām tika nodoti, piesprieda pagaidu diskvalifikācijas.

No sacensībām tika atstādināti tika arī četri Krievijas skeletonisti, ieskaitot 2014. gada Soču olimpisko čempionu Aleksandru Tretjakovu, kuriem 30. decembrī tika piespriesta pagaidu diskvalifikācija, tomēr pēc astoņām dienām IBSF neatkarīgais tribunāls to atcēla, pamatojot ar "nepietiekamiem pierādījumiem". Krievijas sportistu pagaidu diskvalifikāciju spēkā atstājusi Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS), bet Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) turpina izmeklēšanu attiecībā uz septiņiem krievu biatlonistiem.

Starptautiskajām federācijām ir tiesības diskvalificēt attiecīgo valsti uz laiku līdz diviem gadiem, ja četri un vairāk sportisti gada laikā pieķerti aizliegto preparātu lietošanā, un uz četriem gadiem, ja pārkāpēju skaits bijis astoņi vai vairāk.

Portāls norāda, ka IBSF, iespējams, aizkavē arī tas, ka bobsleja un skeletona Pasaules kausa izcīņas galvenais sponsors ir Krievijas gāzes gigants "Gazprom", ar ko Feriāni visā drīzumā gatavojas apspriest radušos situāciju. "Te nav jautājums par drosmi, bet par pareizo risinājumu," saka IBSF prezidents. "Sapulcē mums būs iespēja izrunāt ne tikai šo lēmumu, kuram varbūt ne visi piekrīt, bet arī to, kāpēc tas ir pieņemts. Runa ir par saprašanos un tālāko virzību. Es runāšu ar "Gazprom", un tas skatīsimies, vai mēs viens otru saprotam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!