Foto: Reuters/Scanpix
Lai gan Latvijas bobslejisti allaž ir bijuši piederīgi šā sporta veida pasaules elitei, pēc Oskara Melbārža četrinieka sudraba Soču olimpiskajās spēlēs un triumfālā snieguma šajā sezonā var apgalvot, ka šobrīd Latvijas bobslejs piedzīvo savus zelta laikus.

Pēc valsts neatkarības atjaunošanas nevienam Latvijas bobslejistiem līdz 2014.gada olimpiskajām spēlēm nebija izdevies kāpt uz olimpiskā goda pjedestāla, un pirmais to paveica Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Jāni Strengu un Arvi Vilkasti, izcīnot sudraba godalgas Soču trasē.

Tomēr vēl triumfālāka Melbārdim izvērtusies šī sezona, kurā viņš ir Pasaules kausa (PK) līderis gan divnieku, gan četrinieku pilotu konkurencē. Šajā sezonā, kad aizvadīti seši no astoņiem posmiem, Melbārdis kopumā ir guvis piecas uzvaras, vēl četras reizes izcīnījis otro vietu un divas reizes bijis trešais.

Melbārdis, kurš 16.februārī svinēs tikai 27. dzimšanas dienu, kā pilots brauc tikai piekto sezonu, tomēr viņš ir izcīnījis jau astoņas uzvaras Pasaules kausa posmos, bet kopumā 19 reizes kāpis uz goda pjedestāla. Tādējādi viņš jau šobrīd ir panākumiem bagātākais Latvijas bobsleja pilots pēc valsts neatkarības atjaunošanas, apsteidzot ne tikai tādus pilotus kā Jāni Ķipuru un Zinti Ekmani, bet arī pašreizējo Latvijas izlases treneri Sandi Prūsi un arī Jāni Miņinu, kuram Melbārdis savulaik bija stūmējs.

Starptautiskās Bobsleja federācijas (FIBT) arhīvā iespējams atrast tikai pēdējo 11 sezonu Pasaules kausa posma rezultātus, bet arī pirms tam nevienam Latvijas pilotam nebija izdevies astoņas reizes uzvarēt PK sacensībās. Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā divniekus zeltu savulaik ir izcīnījuši Māris Poikāns (1986.gadā) un Jānis Ķipurs (1988.gadā), startējot toreiz vēl PSRS izlases rindās. Taču pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas neviens Latvijas pilots vēl nav uzvarējis sezonas kopvērtējumā ne divniekos, ne četriniekos. Vienīgais panākums sezonas kopvērtējumā pieder tieši Melbārdim, kurš 2013.gadā bija labākais divnieku un četrinieku kopējā vērtējumā.

Ja Melbārdim izdosies šosezon nosargāt kopvērtējuma līderpozīcijas, viņš kļūs tikai par piekto pilotu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā triumfējis gan divniekos, gan četriniekos. 1995.gadā to paveica kanādietis Pjērs Lidērs, 1999.gadā – vācietis Kristofs Langens, 2002.gadā – šveicietis Martins Annens, bet 2008.gadā – Andrē Lange.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!