Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Pēc divu gadu darba apgāds "Jumava" ir laidis klajā unikālu Daiņa Caunes un Māra Zemberga grāmatu "Latvijas bobsleja olimpiādes", kas uzskatāma par faktiski vienīgo dokumentālo materiālu par bobsleja attīstības vēsturi Latvijā.

"Mēdz teikt, ka zināšanas un pieredze ir nevajadzīgas lietas, ja tajās nedalās. Ar šo grāmatu mēs, bobslejisti, mēģinām nofiksēt gaistošo vēsturi, notikumus, cilvēkus un lietas, kas daudziem ikdienā varbūt paslīdējušas garām - šo smago treniņu darbu," grāmatas prezentācijā Latvijas Sporta muzejā teica Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Jānis Kols. "Izlasot šo grāmatu, manī vēl vairāk nostiprinājās sajūta, ka bobslejs un skeletons ir visnacionālākie sporta veidi Latvijā, jo kopš bobsleja ienākšanas līdz šim brīdim vairāk nekā 99% sportistu, treneru, tehniskā un administratīvā sastāva darbinieku bijuši latvieši, kas rosina domāt, ka Dievs mums ir devis to ģenētisko kodu, kas ļauj smagi strādāt un būt spēcīgiem, tai pašā laikā esot ātriem un ļaujot saglabāt vēsu prātu un lielu atbildības sajūtu."

Grāmatas autori ir sporta žurnālisti Dainis Caune un Māris Zembergs, bet sastādītājs - Guntis Keisels.

"Mūsu bobslejistos ir kaut kas no strēlniekiem - viņiem nekad nav bijis bail, viņi spēj nicināt bailes un iet cauri mūriem. Šī grāmata ir veltījums Upatniekam un tiem, kas iesāka šo lietu," teica Dainis Caune. "Grāmata ir mēģinājums izstāstīt sākumu, kas lika pamatu šai sabiedrībai, kura sāka ceļu uz medaļām. Tas ir unikāls piemērs tam, kā fanātisms, entuziasms un ģenialitāte - Upatnieks bija nenoliedzami ģeniāls cilvēks, lai arī ļoti skarbs - ļāva izmantot padomju laika priekšrocības mūsu labā. Ja tie vīri nebūtu to visu izdarījuši, mēs droši vien skatītos televizorā uz citiem. Pateicoties Upatniekam un Daumantam Znatnajam mums ir Siguldas trase, kurā viss var notikt."

"Visi Latvijas iedzīvotāji, arī es, ziemā jūtam līdzi mūsu bobslejam un skeletonam un mūsu sportistu sasniegumiem. Ja tagad mazlietiņ hokejs mums klibo un ne vienmēr gribas skatīties, šie ziemas sporta veidi mūs iepriecina," pasākumā teica Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. "Tas, ka izdota šāda grāmata, ir dubults prieks. Mēs sekojam līdzi uzvarām un sacensībām, bet tas mirklis, lai arī saviļņojošs, ir ļoti īss un ātri paiet. Šādā grāmatā var atcerēties tos dažādu laiku sportistu slavas brīžus un vēlreiz tos pārdzīvot."

Grāmatas atvēršanā piedalījās Valsts prezidents, LBSF vadība, izdevēji, mūsu titulētie bobslejisti - Jānis Ķipurs, Zintis Ekmanis, Jānis Miņins, Oskars Melbārdis un citas ar sporta dzīvi saistītas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!