Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas Olimpiskā vienība (LOV) neiejauksies Latvijas vadošā bobsleja pilota Jāņa Miņina un Latvijas Bobsleja federācijas (LBF) konfliktā un priecājas, ka sportista atstādināšana notikusi laicīgi pirms 2014.gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, pastāstīja Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents un LOV valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš.

Kā ziņots, ceturtdien Miņins netika iekļauts dalībai gaidāmajos Pasaules kausa posmos. Pēc konflikta ar izlases treneri Sandi Prūsi viņš šosezon vairs nestartēs.

Kalniņš atzīst, ka LBF rīkojusies saskaņā ar visām prasībām, kas paredzētas šādos gadījumos, atklājot, ka galvenais šādu domstarpību cēlonis meklējams ārkārtīgi šaurajā Latvijas bobsleja "virtuvē".

"Visas federācijas atbild par sava sporta veida attīstību. Tām ir tiesības pieteikt savus pārstāvjus starptautiskiem startiem. Latvijā federācija vienpersoniski izpilda gan kluba, gan federācijas funkciju, jo Latvijā vienkārši nav bobsleja klubu. Ja tādi būtu, Miņinam pavērtos iespējas tālākai karjeras attīstībai," skaidroja Kalniņš.

"Bobsleja izlasē ir vecākais treneris un administrācija, kas koordinē visas finanses. Viņi raksta pieteikumu LOV, lai saņemtu paredzēto finansējumu, savukārt tad tiek slēgti līgumi ar federāciju un sportistiem, kuros iekļauti punkti, kas jāizpilda. Pasaules un Eiropas čempionāti ir tikai starpposmi pirms olimpiskajām spēlēm," centrālo situācijas problemātiku ieskicē Kalniņš.

"LBF deva ziņu, ka Miņins nepilda vairākus līguma punktus un netrenējas, tāpēc šī gada pirmajās dienās uzrakstīja vēstuli, ka atsakās no sportista. LOV nav funkcijas federācijai uzspiest sadarbību ar sportistu, jo noteicošā šādās situācijās ir pati federācija, kuras darbā LOV nejaucas. Tomēr labi, ka jautājums tiek risināts laicīgi pirms olimpiskajām spēlēm," paskaidroja Kalniņš.

Kā ziņots, viens no galvenajiem briestošā konflikta atskaites punktiem bija Miņina nepiedalīšanās Eiropas kausa izcīņas ceturtajā posmā Altenbergā.

"Miņins pēc aizbraukšanas no ceturtā posma teica, ka to dara, lai meklētu sponsorus, taču par veselības problēmām neko neteica. Konflikts brieda jau pirms Ziemassvētkiem, bet, ja Miņins par savu veselības stāvokli būtu ko teicis, ārsti būtu palīdzējuši un paziņojuši Prūsim, ka viņam jātrenējas atsevišķi, tomēr nekas tāds nenotika," skaidroja Kalniņš.

Kā vienu no iespējamiem iemesliem Miņina traumatismam Kalniņš nosauca to, ka vairums bobslejistu nāk no desmitcīņas, kamēr Miņins bobā iekāpis gandrīz "no ielas".

"Viņam "ekskluzīvais" spēks jau bija iekšā, tomēr ilgi tās slodzes laikam nevar izturēt. Nevar arī būt tāda situācija, ka stūmēji cītīgi stumj, bet Miņins tikai skrien līdzi."

LOV esot ieteikuši LBF atstāt Miņinam vārtus uz komandu vaļā, tomēr, spriežot pēc notikušā, tas nav ņemts vērā, lai arī LBF viceprezidents Zintis Ekmanis ceturtdien steidzās apgalvot, ka Miņinam pēc neiekļaušanas Pasaules kausa dalībnieku vidū visas durvis uz izlasi joprojām nav aizvērtas.

"Šāda situācija var rasties visur, kur valda monopols. Ja būtu manevra iespējas, Miņins varētu aiziet uz citu klubu un trenēties pie atbilstoša trenera un slodzēm. Piemēram, Cēsīs varētu būt mazs, kaut vai konkurēt nespējīgs klubs, tomēr Latvijā nav pat tāda," noslēgumā ar rūgtumu atzina Kalniņš, piebilstot, ka, ja bobslejistu uzrādītie sasniegumi pasliktināsies, LOV šim sporta veidam piešķirs mazāku finansējumu.

Tieši Miņina un Prūša domstarpības metodēs, ar kādām dziedēt savainojumus un gatavoties sacīkstēm, bijušas kā viņu abu domstarpību katalizators, ceturtdien sportists atzina intervijā portālam "Delfi".

"Nekad neesmu darījis neko slinkojot vai speciāli slikti. Kā treneris var sajust sportistu, kurš pats tikai to visu izjūt? Prūsim pašam savulaik bija tas pats [veselības problēmas un konflikts ar treneri], bet viņš nesaprot. Man pat ārsts teica, lai neklausos trenerī. Katru gadu no 2007.gada līdz 2009.gadam bija šīs problēmas. Gribēju, lai mani saprot. Gribēju, lai ļauj pašam sagatavoties. Visur centos, spēlējos uz robežas starp traumu un sportisko formu. Vienīgais, kas iegāza, tas ir Ahilleja cīpslas. Varu to pierādīt, ka man bija savainojums," stāstīja Miņins.

Kā ziņots, Latvijas sportisti finansiālu iemeslu dēļ nestartēja pirmajos četros Pasaules kausa posmos, piedaloties Eiropas kausa sacensībās.

Saspringtas attiecības Latvijas bobslejistu saimē bijušas arī iepriekš, un pagājušajā gadā otrais pilots Edgars Maskalāns izteicās, ka Miņins nepelnīti saņēmis 2009.gada Latvijas labākā sportista titulu.

Līdz ar to vadošā pilota loma atlikušajā sezonā būs jāuzņemas Maskalānam.

Nākamajā Pasaules kausa posmā, kas notiks nākamās nedēļas nogalē Īglsas trasē Austrijā, četrinieku konkurencē startēs tikai Maskalāns, jo Oskars Melbārdis pagaidām nav veicis pietiekošu braucienu skaitu ar četrinieku kamanām, lai tiktu pielaists startam Pasaules kausa posmos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!