Foto: AP/Scanpix
Pasaules labākajam skeletona braucējam Martinam Dukuram sports joprojām sagādā prieku, tāpēc papildu motivācija viņam nav jāmeklē, sarunā izteicās sportists.

Kā zināms, latvietis Martins Dukurs ir pēdējo gadu pasaules labākais skeletonists, kurš kļuvis par četrkārtēju Pasaules kausa ieguvēju, divkārtēju pasaules un četrkārtēju Eiropas čempionu, kā arī Vankūveras Olimpiādes sudraba medaļnieku.

"Fiziskā ziņā, pat salīdzinot ar pagājušo gadu, šovasar esam labāki, un, cerams, tas arī sacensībās dos ieguvumu. Jau no maija cītīgi strādājam," pastāstīja skeletonists.

Pagājušajā sezonā M.Dukurs palika otrajā vietā pasaules čempionātā, piekāpjoties krievu sportistam Aleksandram Tretjakovam. Viņš pavasarī nespēja kā pirmais sportists vēsturē izcīnīt trešo pasaules čempiona titulu pēc kārtas.

"Neuzvarēšana pasaules čempionātā dod papildu motivāciju uz pāris nākamajām sacensībām, bet uz šā brīža trenēšanos tas vairs neatsaucas, un vasarā strādāju vienādi smagi," stāstīja M.Dukurs. "Ar motivāciju man nav problēmu. Daru to, kas man patīk, turklāt gaidāmas arī Soču olimpiskās spēles. Skeletons man joprojām sagādā prieku."

2012.gadā M.Dukurs uzvarēja deviņās no 11 sacensībām (Pasaules kausa posmiem un pasaules čempionāta), kurās piedalījās. Tas ir vien nedaudz mazāk iespaidīgi kā 2011.gadā, kad viņš bija labākais pilnīgi visās sacensībās.

Kopumā kopš 2011./2012.gada sezonas sākuma M.Dukurs triumfējis 21 no 24 Pasaules kausa un pasaules čempionāta gaitā notikušajām sacīkstēm.

Tāpat pērn Martins Dukurs uzvarēja trijās bonusa sacensībās, tiekot pie 100 000 eiro (70 000 latu) naudas balvas. Tomēr šo summu sportists joprojām nav saņēmis.

"Līdz 100 000 eiro ejams garš un sarežģīts process. Ir liela muļļāšanās, bet tūlīt jau naudai jābūt," stāstīja sportists. "Nav tā, ka šo summu maksā Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (FIBT), bet gan tā nāk no sponsoriem."

Šajā vasarā gan Martinam, gan viņa vecākajam brālim Tomasam radītas divas jaunas kamanas.

"Tāpat vienas kamanas esmu notaupījis no aizpagājušās sezonas, kas arī pielāgotas jaunajiem noteikumiem," pastāstīja pasaules labākais skeletonists. "Šobrīd man ir sešas kamanas, kuras līdz sezonas sākumam testēšu. Pēc tam mēģināšu saprast, ar ko sākšu sezonu. Ja jaunās kamanas uzrādīs kaut vai līdzīgus laikus, braukšu ar jaunajām."

Tomēr M.Dukurs teica, ka lielas izmaiņas noteikumos nav veiktas. "Pamainītas nianses attiecībā uz aizsargbamperiem. Tā ir maza formalitāte, kas mūs neiespaido, tomēr vecās kamanas bija jāpārtaisa."

Kā ziņots, pēc pagājušās sezonas tika konstatēts, ka Krievijas skeletonistes Marijas Orlovas slieču apstrādē tikuši izmantoti līdz šim nezināmi metāla cietināšanas paņēmieni.

"Šajā lietā nekas jauns nav zināms, un domāju, ka nekas arī netiks pieņemts, jo, ja gribētu, skaidrība jau sen būtu - nezinu, vai federācija nav lemtspējīga, vai arī krievi ir pārāk spējīgi, tomēr viss kopā izskatās diezgan vāji," teica M.Dukurs, stāstot, ka krieviem ir priekšrocības FIBT, jo "viņiem nauda iet pa priekšu, bet tas mūsdienās ir noteicošs faktors".

Jaunajā sezonā pēc decembrī plānotajiem pirmajiem trim Pasaules kausa posmiem Ziemeļamerikā nākamās četras sacensības janvārī notiks Eiropā, un pēc tam arī būs pienākušas Soču olimpiskās spēles. Šogad katrā no FIBT disciplīnām pa reizei viena Pasaules kausa posma ietvaros notiks divas sacensības. Vīru skeletonisti divus Pasaules kausa posmus divu dienu laikā aizvadīs Sanktmoricā.

"Vairāk priecātos, ja divas sacensības būtu, piemēram, Kalgari, tomēr esam gatavi braukt kaut piecas sacensības Sanktmoricā, jo visiem apstākļi ir vienādi," uzsvēra M.Dukurs.

"Man patīk Soču trase. Tā ir ātra, ar atslēgas vietām. Tajā ir visādi interesanti elementi, ieskaitot braukšanu pret kalnu, - ir vietas, kur kļūdīties un laiku pazaudēt. Trase ar savu knifiņu," teica skeletonists.

Pasaules kausa izcīņa skeletonā notiek kopš 1986.gada, un līdz šim trīs gadus pēc kārtas kopvērtējumā bija triumfējis vienīgi austrietis Kristians Auers, kurš bija labākais no 1992./1993. līdz 1994./1995.gada sezonai. Pēc gada pārtraukuma Auers triumfēja vēl divas reizes un pašlaik ir vienīgais pieckārtējais Pasaules kausa ieguvējs.

Savukārt M.Dukurs tagad ir vienīgais, kurš uzvarējis četrus gadus pēc kārtas.

Soču olimpiskās spēles nākamgad notiks no 7. līdz 23.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!