Foto: F64
Trīs labākie Latvijas bobsleja piloti ‒ Edgars Maskalāns, Oskars Melbārdis un Uģis Žaļims ‒ šajā sezonā būs konkurenti cīņā, kurā jau tiks vērtētas katra iespējas būt olimpiskajā komandā 2014.gadā Sočos, pastāstīja Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Pasaules kausa (PK) izcīņā šosezon nolemts startēt ar trim ekipāžām. "Jaunā olimpiskā cikla sākumā jau biju teicis, ka sākumā strādāsim ar trim ekipāžām. Pēc tam, pēdējos divus gadus, kas būs pēc šīs sezonas, vairāk koncentrēsimies pirmajam un otrajam pilotam. Ja trešais vēl būs aktuāls, droši vien viņam tik lielu privilēģiju nebūs ‒ būs jābrauc Eiropas kausā (EK). Domāju, ka mums paliks divas ekipāžas," sacīja Prūsis. Treneris uzsvēra, ka šī var būt izšķiroša sezona otrajam un trešajam pilotam. "Kā viņi izmantos šo sezonu, atkarīgs no pašiem."

"Bet es nevēlos nevienu norakstīt, jo viens jau vienmēr paliks trešais. Mēs skatīsimies, kā klāsies ar braukšanu ‒ ir perspektīva vai nav. Braukšana bija jāapgūst īsā laikā un, īsā laikā tam visam var noraut bremzes," klāstīja Prūsis.

"Domāju, ka komanda ir gatavāka nekā pagājušajā gadā šajā pašā laikā, lai gan tad komandā vēl bija tās ilggadējais komandas līderis [Jānis Miņins], bet šogad viņa nav. Vēlētos, lai sezona sāktos vēl ātrāk, jo visi jau ar nepacietību vēlas sacensties. Komandā viss ir kārtībā!" pavēstīja treneris.

Viņš atzina: "Es ceru, ka komandā būs iekšējā cīņa. Man varbūt ir vienalga, kurš uzvārds ir pirmais, bet domāju, ka pilotiem gan tas nebūs vienalga, jo pirmajam vienmēr ir labāka tehnika. Tagad nosacīti pirmais pilots ir Maskalāns, otrais Melbārdis, trešais Žaļims. Tā mēs sāksim sezonu, bet, kādas būs sezonas beigas, rādīs mači."

Pirmās sacensības Latvijas bobslejistiem būs EK posms Austrijā, Īglsā, uz ko komanda izbrauks 12.novembrī. Pēc tam paredzēta dalība vēl vienā EK posmā Kēnigszē, Vācijā, un tad jau būs klāt PK pirmais posms Īglsā (Austrijā).

PK posmos Latvija būs viena no četrām valstīm, kam gan divniekos, gan četriniekos būs pa trim ekipāžām. "Līdzīgi bija tikai 90. gadu vidū, taču tas vairāk bija kā eksperiments. Ar divniekiem mums nebūs problēmu. Bet Žaļims nav kvalificējies četriniekos. Ja viņš normāli startēs divos Eiropas kausa posmos, varēs ar četrinieku braukt arī Pasaules kausā," paskaidroja Prūsis.

Latvijas bobslejisti pasaules rangā pašlaik ir trešie pēc Vācijas un Krievijas, bet ceturtajā vietā atstāta Šveice. Visas četras valstis PK sezonā būs pārstāvētas ar trim ekipāžām.

Līdz Ziemassvētkiem vēl notiks PK trešais posms Vinterbergā (Vācijā), bet janvārī līdz ar ceturto posmu Altenbergā (Vācijā) risināsies Eiropas čempionāts, kas būs vienas no galvenajām sacensībām.

"Divi lielākie mači šosezon ‒ pasaules čempionāts (PČ) un Eiropas čempionāts ‒ būs divās no nelabvēlīgākajām trasēm. Izņemot Maskalānu, pārējie šajās trasēs ‒ Altenbergā un Leikplesidā ‒ ir bijuši tikai vienreiz. Altenberga ir bīstama trase, kurā galvenais ir nobraukt un neapgāzties. Eiropas kausa reglaments ir citādāks nekā Pasaules kausā. Eiropā [EK posmā] ir seši treniņbraucieni ar divnieku un sacensības, četri treniņbraucieni ar četrinieku un sacensības, bet pasaulē [PK posmā] abās disciplīnās kopā ir tikai seši treniņbraucieni. Tur jāizvēlas, tādēļ treniņu iespējas ir daudz mazākas, bet konkurenti nopietnāki," paskaidroja treneris.

Sacensībās konkrētas vietas nav plānotas, taču tām jābūt augstākām nekā pagājušajā gadā, atzina Prūsis. Pēc starta Altenbergā janvāra sākumā notiks vēl PK posmi Kēnigszē un Sanktmoricā (Šveicē), pēdējie divi ‒ septītais un astotais ‒ būs Kanādā, Vistlerā un Kalgari. Sezonas svarīgākās sacensības ‒ PČ Leikplesidā (ASV) ‒ risināsies februāra otrajā pusē.

Šajā sezonā Latvijas bobslejā būs arī jaunatnes sastāvs ‒ četri puiši, kas patlaban vēl trenējas kopā ar pārējiem, taču vēlāk nodarbosies un sacentīsies atsevišķi. Uz treniņiem Eiropā jaunieši Olafa Kļaviņa vadībā izbrauks divas nedēļas pirms lielās izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!