Foto: LETA

Man nepatīk, kad politiku jauc ar sportu, bet Latvijas skeletonistus pašus ir jāpārbauda dopinga lietošanā, intervijā Krievijas portālam "Life.ru" sacījis KHL kluba Rīgas "Dinamo" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis. Viņš intervijas faktu kaimiņvalsts medijam svētdienas vakarā apstiprinājis arī portālam "sportacentrs.com".

Taujāts par Latvijas skeletonistu lēmumu boikotēt pasaules čempionātu Sočos, Savickis bijis tiešs – skeletonistiem šosezon ir slikti rezultāti, tāpēc viņi negrib braukt un rīko šādas spēles.

Uz žurnālistu norādi, ka lēmums pamatots ar nesen atklāto par dopinga pārkāpumiem Krievijā, Savickis norādījis: "Nu dopings, bet kurš normāli pārbaudījis Latvijas sportistus? Tas ir bijis? Lai viņus pašus pārbauda."

Skeletonistu lēmums, pēc Savicka domām, saistīts ar uzmanības piesaistīšanu. "Kā šovs. Lai pievērstu uzmanību, interesi, jaunus sponsorus," viņš sacījis.

Savickis arī ir pārliecināts, ka šis skandāls neatstās negatīvu iespaidu uz Rīgas "Dinamo", jo "skeletonistus var cienīt par drosmi, taču uz šo sporta veidu nāk 15 cilvēki, varbūt dažreiz atnāk 17. Bet hokeju skatās miljoni. Skeletonisti ir tie, kas brauc ar galvu uz leju, ja?" intervijā sacījis Savickis.

Jau ziņots, ka Latvijas skeletona komanda boikotēs pasaules čempionātu Sočos, kam jānorisinās nākamā gada februārī, informēja vienība. Šāds lēmums pieņemts, jo Krievija tiek apsūdzēta valdības atbalstītas dopinga sistēmas izveidošanā, kurā cita starpā 2014. gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs mājinieku pozitīvās dopinga analīzes tika aizvietotas ar negatīvām.

"Ir pagājis pietiekami daudz laika kopš Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pirmajiem ziņojumiem saistībā ar mūsu sporta veida "netīrajiem" sportistiem. Kā daļa no skeletona sporta sabiedrības jūtam, ka var izdarīt vēl, lai situācija paliktu labāka," paziņojumā savā mājaslapā pauž Latvijas skeletona izlase.

"Tomēr tagad, ņemot vērā jaunākās publikācijas, mērs ir pilns."

Kā ziņots, olimpiskie čempioni skeletonists Aleksandrs Tretjakovs un bobslejists Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem, kā arī vicečempioni kamaniņu sportā stafetē Alberts Demčenko un Tatjana Ivanova ir starp tiem Krievijas sportistiem, kuriem 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs bija pozitīvas dopinga analīzes, vēsta portāls "Sports.ru".

Piektdien Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens paziņoja, ka 12 Krievijas sportistiem, kuri 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja medaļas, to vidū arī četras zelta godalgas, Olimpiādē bija pozitīvas dopinga analīzes.

Vainīgo uzvārdi pagaidām vēl nav atklāti un sportistu personīgie dati Maklarena ziņojumā aizstāti ar kodiem. Tomēr, ziņojumā minētajiem kodiem pretī atrodama disciplīna, kurā sportists piedalījies, līdz ar to daļu no atlētiem varot izsecināt arī pēc šī saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!