Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas skeletoniste Lelde Priedulēna sestdien Vācijas trasē Kēnigszē notiekošajā pasaules čempionātā (PČ) ar teicamu pēdējo braucienu izcīnīja septīto vietu, kas ir viņas labākais sasniegums planētas meistarsacīkstēs, kamēr pirmo reizi par pasaules čempioni kļuva vāciete Žaklīna Lelinga.

Priedulēna pirms ceturtā brauciena bija astotā, taču pēdējā startā viņa nobrauca nevainojami un pakāpās pozīciju augstāk, apsteidzot kanādieti Mirelu Rānevu.

Latvijas skeletoniste pasaules čempionātā startēja ceturto reizi. Debijā 2013. gadā Sanktmoricā viņa bija 23. vietā, pēc diviem gadiem Vinterbergā ieņēma 13. pozīciju, bet pērn Īglsā bija vienu vietu augstāk.

Tikmēr šīs sezonas Pasaules kausa kopvērtējuma līdere Lelinga, kura 2015.gadā kļuva par pasaules vicečempioni, trīs ieskaitītos braucienos finišēja pēc divām minūtēm un 35,35 sekundēm.

Priedulēna uzvarētājai zaudēja 1,61 sekundi, kamēr otrā palika vāciete Tīna Hermane, kura čempionei zaudēja 0,25 sekundes, bet bronzas medaļu ieguva olimpiskā čempione Lizija Jarnolda no Lielbritānijas. Viņa no Lelingas atpalika par 0,73 sekundēm.

Piektdien snigšanas dēļ otrā brauciena rezultāti tika anulēti, tāpēc medaļu ieguvējas tika noskaidrotas trīs braucienu summā.

Priedulēna pēdējo braucienu veica 52,27 sekundēs, bet trešajā startā viņa bija par divām sekundes simtdaļām ātrāka. Pēdējā startā viņa uzrādīja astoto laiku, bet trešajā braucienā, kuru veica bez acīm redzamām kļūdām, tomēr kamana neslīdēja tik ātri, kā gribētos, viņa bija septītā.

Ziņots, ka Priedulēna pirmajā braucienā bija septītā, bet otrajā braucienā sniega iespaidotajās sacensībās uzrādīja 16. rezultātu. Pēc tam, kad savus otros braucienus bija beigusi 21 skeletoniste, sacensību rīkotāji laikapstākļu dēļ nolēma otro braucienu pārtraukt un anulēt tā rezultātus.

Latvijas skeletoniste šosezon vēl nav bijusi tik tuvu goda pjedestālam kā iepriekšējā sev veiksmīgajā sezonā. Priedulēnai šajā sezonā labākie rezultāti ir piektā vieta Altenbergā un janvāra beigās Kēnigszē notikušajās sacensībās. Pērn pasaules čempionātā latviete ierindojās 12.vietā, taču triumfēja planētas meistarsacīkstēs junioriem.

Priedulēna Pasaules kausa kopvērtējumā pašlaik atrodama sestajā vietā.

Jau vēstīts, ka piektdien pirmos divus braucienus veica arī skeletonisti, kur pārliecinošu pirmo vietu ieņem iepriekšējo divu gadu pasaules čempions Martins Dukurs, kurš summā par iespaidīgām 0,76 sekundēm apsteidz krievu Ņikitu Tregubovu, kamēr trešais šobrīd ir otro braucienu sekmīgi aizvadījušais vācietis Aksels Jungks, kurš latvietim zaudē 0,86 sekundes. Tikmēr Tomass Dukurs ieņem astoto vietu.

Izšķirošie divi braucieni vīriešu konkurencē notiks svētdien.

Tieši M.Dukurs uzvarējis iepriekšējos divos pasaules čempionātos, turklāt šo titulu ieguvis arī 2011. un 2012.gadā. Savu pirmo šāda veida trofeju latvietis ieguva tieši Kēnigszē trasē. M.Dukurs ir vienīgais sportists vēsturē, kuram par pasaules čempionu izdevies kļūt četras reizes, bet šobrīd vēl neviens to nav paveicis trīs gadus pēc kārtas. Tikmēr T.Dukura labākais sasniegums pasaules čempionātos ir pirms diviem gadiem Vinterbergā iegūtā bronza.

Sestdien pasaules čempionāta sacensības sāks arī bobsleja četrinieki, kur starp favorītiem būs arī Oskara Melbārža un Oskara Ķibermaņa pilotētās ekipāžas.

Šī gada pasaules čempionātam bobslejā un skeletonā sākotnēji vajadzēja norisināties 2014.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietā Sočos, taču Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) decembrī paziņoja, ka Krievijā sacensības netiks aizvadītas, vēlāk čempionātu pārceļot uz Kēnigszē. Šāds lēmums tika pieņemts, pirmkārt, pateicoties Latvijas izlases skeletonistiem, kuri kā pirmie oficiāli paziņoja, ka boikotēs sacīkstes Sočos, jo nav mierā ar Krievijā izveidoto un valsts atbalstīto dopinga lietošanas sistēmu. Latviešu skeletonistus pēcāk atbalstīja arī citu valstu pārstāvji un šī spiediena ietekmē IBSF nolēma planētas meistarsacīkstes rīkot Vācijā.

Pēc pasaules čempionāta tiks aizvadīts vēl noslēdzošais Pasaules kausa posms, kad marta vidū bobslejisti un skeletonisti sacensību atmosfērā Dienvidkorejā iemēģinās nākamo ziemas olimpisko spēļu mājvietas Phjončhanas trasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!