Foto: Romualds Vambuts, www.bobslejs.lv

Latvijas skeletonists Tomass Dukurs aizvadītajā sezonā svinēja apaļu jubileju - 15 gadus sportā, ko viņš atzīmēja ar Eiropas čempiona titulu un trešo vietu Pasaules kausā. Nākamajā sezonā viņš, tāpat kā brālis Martins un visa skeletona sabiedrība, jau pastiprināti gatavosies 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm un atļausies nelielus eksperimentus.

Lai gan Tomass Dukurs pieskaitāms pie pieredzējušiem sportistiem, arī viņš sacensībās joprojām atklāj sev kaut ko jaunu. "Grūti gan ir pēc 15 gadu braukšanas atrast jaunas atziņas, bet šogad izteikti sapratu, ka ir trases, kurās man iet labāk, un ir trases, kurās - ja nepatīk, tad neiet," sarunā ar portālu "Delfi" atklāta Tomass. "Parasti visās trasēs centos, bet šogad pasaules čempionātā Īglsas trasē nu galīgi ne patika, ne varēju, ne sanāca." Kā zināms, šāgada pasaules čempionātā, kurā uzvarēja Martins, Tomass Dukurs palika sestajā vietā.

Toties daudz lielāks gandarījums vecākajam no brāļiem Dukuriem ir dalītā uzvara Eiropas čempionātā, kas sporta pasaulē ir unikāls gadījums, kad meistarsacīkšu zelta godalga tiek sadalīta starp brāļiem. "Eiropas čempionātos medaļu man ir daudz, bet tas, ka divos braucienos tik garā trasē mēs "iebraucām" vienā simtdaļā - tas ir neticami!" atzīst Tomass.

Nākamā ir pirmsolimpiskā sezona, kurā valstu komandas un sportisti sāks pastiprināti gatavoties 2018. gada Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā, taču atšķirībā no bobslejistiem, kuri jaunu tehniku izmēģināja šoziem, skeletonisti eksperimentus atļausies arī nākamsezon. "Man tiek taisītas eksperimentālas - garākas - kamanas, un es ļoti ceru, ka marta beigās izdosies tās izmēģināt," pastāstīja Tomass Dukurs. "Nākamā sezonā domāju, ka vēl eksperimentēsim, jo tas ir pēdējais brīdis, kad to var darīt. Olimpiskajā sezonā visam jau ir jābūt skaidram, kas un kā. Nākamajā vēl var šo to pārbaudīt, arī olimpiskajā trasē būs izmēģinājuma posms un treniņu nedēļa, droši vien uz to tiks likts īpašs akcents, varbūt arī Pasaules kausa posmi tam tiks ziedoti un pakārtoti, redzēsim. Kad būs zināms kalendārs, skatīsimies, kāds būs grafiks, jo reizēm tās ceļošanas ir tādas - varbūt ir izdevīgāk atpūsties un koncentrēties pasaules čempionātam nekā braukt uz Amerikas posmiem. Jāizsver, jāskatās."

Par Korejas trasi, kuru Martinam Dukuram bija iespēja iepazīt klātienē, Tomass saka: "Būs sarežģīta trase, bet tas ir labi - jo grūtāk, jo labāk!"

Sagatavošanās procesā izmaiņu gan nav daudz - ierastais starpsezonu darbs. "Vasarā trenēsimies, gatavosimies, kā vienmēr. Laika it kā palicis daudz [līdz Olimpiādei], bet ja padomā - tikai divas vasaras," piebilst Tomass.

Runājot par aizvadīto sezonu, Tomass Dukurs atzina, ka negaidīti par galveno konkurentu viņam un Martinam kļuva nevis krievu sportists Aleksandrs Tretjakovs, bet gan korejietis Sunbins Juns, kuram vienīgajam šosezon izdevās pārspēt Martinu, uzvarot vienā Pasaules kausa posmā. "Mūs nedaudz negatīvi pārsteidza tas, cik ātrs bija korejietis Sunbins Juns. Tā mums ir slikta ziņa. Viņš bija ātrāks un stabilāks nekā bijām domājuši," viņš atzīst. "Krievi bija atkal otrādi - likās, ka viņi būs galvenie konkurenti, bet nekā. Pārējie konkurenti neko nepārsteidza."

Tāpat kā visa ziemas sporta saime un ko īpaši Latvijas sporta cienītāji, arī Tomass Dukurs cer sagaidīt, ka Siguldas trase uzņems Pasaules kausa posmu skeletonā. "Protams, ka gribētos beidzot braukt savā mājas trasē, saviem līdzjutējiem. Manuprāt, kas būtu labi apmeklēts pasākums," viņš saka. "Bobslejistiem sanāca "atrādīties", mums tas vēl nav izdevies. Kādus 10 gadu neesam braukuši [Siguldā]…"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!