Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lai gan 2014./2015. gada sezonas pasaules čempionāts kamaniņu sportā risināsies Latvijā, Siguldas trasē, mūsu sportisti šajās sacensībās ne uz kādu "mājas sienu" palīdzību nevar cerēt - titulētā kamaniņu divnieku ekipāža Juris un Andris Šici atklāj, ka konkurenti to "pieslīpē" bez ierobežojumiem.

Trīskārtējie olimpiskie medaļnieki brāļi Šici norāda, ka Siguldas kamaniņu un bobsleja trase nevar "atļauties" to atvēlēt tikai Latvijas sportistiem, no kuriem "mājas" pasaules čempionātā tiek gaidīti visaugstākie rezultāti, jo peļņas nolūkos trasi izīrē ārzemju sportistiem, kuri līdz ar to iegūst lielāku pieredzi.

"Mēs esam nedaudz tā kā apvainojušies," portālam "Delfi" neslēpj Andris Šics. "Latvija nevar atļauties kā citas lielvalstis - aizveram trasi pirms čempionāta ciet, trenējamies tikai paši un neviens cits tur netiek iekšā. Dainis (Dukurs, Siguldas trases direktors - aut.) jau to nedara speciāli, budžets jāpilda, nauda jāpelna. Valsts subsīdijas nav tik lielas, lai varētu atļauties trasi aizvērt un atļaut trenēties tikai mums."

Juris Šics norāda, ka Vācijā, kur notiks nākamais pasaules čempionāts pēc Siguldas, rīkosies tieši pretēji - Kēnigszē trase uz sezonu tiks slēgta un tur varēs trenēties vienīgi mājinieki. Pārējiem sportistiem trase būs pieejama tikai oficiālajā treniņu nedēļā pirms čempionāta.

"Savukārt Siguldā austrieši pa šo laiku bijuši jau divreiz, Ziemassvētkos ierodas krievi, lai gan oficiālie treniņi pirms pasaules čempionāta būs tikai nedēļu pirms sacensībām," stāsta Juris. "Visi Siguldā būs veikuši vairāk braucienu nekā latvieši. Mēs pirms sezonas aizbraucām uz nometni Vācijā, Norvēģijā, lai pierastu pie citām trasēm, kamēr citi Latvijā "sēž" vienu, otru, trešo nedēļu. Maz jutīsim mājas trases priekšrocības… Ja gribētu uztaisīt kādu "knifiņu", ko zinātu tikai mēs un izmantotu kā trumpi uz čempionātu - nav kad, jo Siguldā visu laiku trenējas ārzemnieki. Mēs pat nevaram trasi "pieslīpēt"…"

"Šādos brīžos gribētos, lai valsts mums nedaudz vairāk piepalīdz, jo nemaz tik bieži Siguldas trasē tas pasaules čempionāts kamaniņu sportā nenotiek - mūsu karjerā tikai otro reizi, bet mums ar brāli divniekos pirmo reizi!" norāda Andris Šics. "Protams, ka gribētu lielākas mājas priekšrocības, jo tad tu zini, ka esi izdarījis visu iespējamo. Bet mēs nenokaram degunu un smejamies, ka pārējie konkurenti Siguldā būs "pārtrenējušies" un mēs viņus tik un tā pārspēsim."

Brāļiem Šiciem augstākais sasniegums pasaules čempionātā ir bronzas medaļas 2011.gada meistarsacīkstēs, kas notiks Čezānas trasē Itālijā.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāts Latvijā risinājās 2003.gadā. Augstāko rezultātu toreiz sasniedza Mārtiņš Rubenis, kļūstot par pasaules vicečempionu, sudrabs arī Latvijas izlasei komandu sacensībās. Sieviešu konkurencē Anna Orlova ierindojās 4.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!