Foto: Reuters/Scanpix

Ar Nāciju kausa izcīņu, kas vienlaikus ir atlase Pasaules kausa izcīņas 1.posma pamatsacensībām, piektdien Austrijā Iglsas trasē sākusies kamaniņu sporta Starptautisko sacensību sezona. Labāko rezultātu no Latvijas sportistiem uzrādīja Elīza Tīruma, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija.

Nāciju kausā startē sportisti, kas pēc reitinga tabulas nav iekļauti spēcīgāko sportistu grupā, kas automātiski kvalificējušies Pasaules kausa izcīņas pamatsacensībām.

Dāmu konkurencē no Latvijas uz starta devas izlases līdere Elīza Tīruma, Ulla Zirne un abas junioru izlases pārstāves Kendija Aparjode un Alise Evelīna Mitkus, kurām šāda ranga sacensības bija pirmo reizi karjerā. Elīza savu braucienu veica 40,390 sekundēs, uzvarētājai Platzerai Birgitai no Austrijas piekāpjoties par nieka 0,069 sekundes simtdaļām. Ulla Zirne uzrādot laiku 40,736 sekundes un ierindojās 11.vietā, Kendija Aparjode, kas uzrādīja laiku 40,851sekundes palika 14.vietā, Alise Evalīna Mitkus 28.vietā (41,534 sekundes) 34 sportistu konkurencē. Arī dāmu konkurencē Latvijas izlase PK 1.posma pamatsacensības uzsāk veiksmīgi, jo sieviešu konkurencē Latviju pārtāvēs trīs sportistes, kas kvalificējās rīt gaidāmajiem startiem – Elīza Tīruma, Ulla Zirne, Kendija Aparjode.

Vīru konkurencē Latviju pārstāvēja Riks Kristens Rozītis un Artūrs Dārznieks. 41 sportistu konkurencē, augsto ceturto vietu ar rezultātu 50,811 sekundes, izcīnīja Artūrs Dārznieks. Uzvarētājam Berkessam Florianam no Vācijas piekāpjoties par 0,195 sekundi. Savukārt Riks Kristens Rozītis, kam šī sezona ir pirmā pieaugušo izlasē, savās debijas sacensībās ar rezultātu 51,264 sekundes ierindojās 18.vietā. Rozīša rezultāts bija par 0,648 sekundēm sliktāks kā sacensību uzvarētājam, taču tas neliedza arī Rozītim kvalificēties PK 1.posma pamatsacensībām. Līdz ar to varam teikt, ka PK 1.posmu Latvijas izlases vīru komanda sākusi veiksmīgi, jo pamatsacensībās piedalīsies visi izlases sportisti – Kristaps Mauriņš, Inārs Kivlenieks, Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis.

Jāpiezīmē, ka laika apstākļi sportistus piektdien nelutināja. Kā telefonsarunā pastāstīja izlases vecākais treneris Kaspars Dumpis Iglsā termometra stabiņš rāda +12 grādus pēc Celsija. Tas nozīmē, ka kvalitatīvs ledus bija tikai pašiem pirmajiem startējušajiem sportistiem. Analizējot sportistu sniegumu Dumpis atzina : "Artūrs izdarīja visu. Izlaboja treniņos pielaistās kļūdas un rezultāts neizpalika. Arī Rozītim ir kur augt. Jā, viņam bija kļūdas startā, bet ledus bija tāds kāds tas varēja būt pie +12grādiem. Liels prieks par Kendijas centību un atdevi. Meitenei ir potenciāls, un tā turpinot, rezultāti neizpaliks. Ulla pieļāva kļūdas trases augšgalā. Arī Elīzai bija kļūdas, kas neļāva iegūt pirmo vietu. Treneri trasē visu filmēja un mums būs materiāls ko vakarā pārrunāt."

Abas mūsu divnieku ekipāžas Andris Šics/Juris Šics, Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš līdzīgi kā Inārs Kivlenieks un Kristaps Mauriņš startē spēcīgāko sportistu grupā un PK 1.posma pamatsacensībām jau kvalificējušies automātiski.

Sestdien Pasaules kausa pirmais posms sāksies ar startu dāmu konkurencē, bet pēc tam seko sacensības divnieku ekipāžām. Savukārt svētdienuz startu dosies vīri, kam sekos "Sprinta kauss", kur katrā no grupām startēs 15 spēcīgākie sportisti. "Sprinta kausā" šoreiz būs arī kāds jauninājums. Laika atskaite tiks ņemta nevis no starta vietas, bet gan ~ 100 metrus pēc starta. Vīru konkurencē tas nozīmē, ka laika skaitīšana sāksies pie trešās virāžas, bet dāmu konkurencē no sestās virāžas. Kā zināms, lai attīstītu sporta veidu, sacensības "Sprinta kauss" jau pagājušo gadu tika ieviests kā inovatīvs risinājums, kurš šogad tiek papildināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!