Foto: LETA
Latvijas kamaniņu sporta izlases galvenais treneris Kaspars Dumpis ir gandarīts, ka vīriešu komandā palielinājusies konkurence sportistu starpā, žurnālistiem pastāstīja speciālists.

Novembrī pieaugušo izlase kopā ar junioru komandu aizvadīs trīs nedēļu treniņnometnes četrās ledus trasēs Vācijā un Austrijā - Kēnigsē, Oberhofā, Altenbergā un Īglsā.

"No treniņnometnēm sagaidām to, ka sportistiem nebūs nekādu problēmu trasē. Ja viņiem nav nekādu problēmu trasē, tad var objektīvi skatīties, ko spēj jaunās kamanas. Jo mazāk būs problēmu trasē, jo pārliecinošāk varēs braukt," teica Dumpis.

Pirmais pasaules kausa posms novembra beigās norisināsies Vācijas trasē Vinterbergā, bet pēc tam būs trīs posmi Ziemeļamerikā - Leikplesidā, Vistlerā un Pārksitijā. Jaunais gads kamaniņu sportistiem iesāksies Kēnigsē, kam sekos posms Siguldā un pasaules čempionāts Insbrukā. Tālāk kamaniņu braucēji dosies uz Oberhofu, kam sekos posms 2018.gada olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā, bet sezona noslēgsies februāra beigās Altenbergā.

Vīru izlasē Ināram Kivleniekam, Kristapam Mauriņam, Artūram Dārzniekam un Rikam Kristenam Rozītim gaidāmajā sezonā konkurenci veidos arī Jaunatnes ziemas olimpisko spēļu čempions Kristers Aparjods.

"Vīriešiem šobrīd ir viena no spēcīgākajām konkurencēm. Pieci vīri ir ļoti daudz, jo olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties tikai trīs. Viņi paši to saprot, varbūt kādam tāpēc ir manāma nervozitāte. Šogad uz Ziemeļamerikas tūri dosies tikai divi vīri, viena vieta ir vakanta, par kuru cīnīsies četri sportisti treniņnometnēs Vācijā un Austrijā. Pēc rezultātiem skatīsimies, kurš no tiem ir labākais," stāstīja Dumpis.

Kā uzsvēra treneris, tikai konkurence dzen sportistus uz priekšu, tajā pašā laikā paužot cerību, ka tas nebojās atlētu savstarpējās attiecības.

"Ceru, ka viņi paši to saprot un nesāk viens otru zāģēt. Redzēsim, kā tas izdosies, vai viņi paši ar to tiek galā. Vienmēr ir kādas aizkulises, kad kāds kaut ko ne tā pasaka, ne tā paskatās vai vēl kaut kā. Taču tā nav tikai kamaniņu sportā, tā ir arī visur citur, kur ir konkurence. No vienas puses, tas ir bēdīgi, bet, no otras puses, tikai tādā veidā aug rezultāti," atzīmēja Dumpis.

Treneris tāpat nešaubās, ka Aparjods bez problēmām startēs no augšējām starta vietām.

"Varbūt tikai Altenbergā viņš nav startējis no pašas augšas, bet pārsvarā visas sacensības viņam bijušas no augšējām starta vietām. Domāju, viņam tas problēmas neradīs. Kristers ir talantīgs un spēs adaptēties," secināja izlases vadītājs.

Tāpat kā vīru, arī dāmu un divnieku konkurencē uz Ziemeļamerikas posmiem dosies pa divām ekipāžām. ASV un Kanādas posmos piedalīsies divnieki Juris un Andris Šici, kā arī Pēteris Kalniņš un Oskars Gudramovičs, bet dāmu konkurencē vieta komandā garantēta tikai Elīzai Caucei.

"Otro dāmu noskaidrosim tādā pašā veidā kā vīriem. Ulla Zirne un Kendija Aparjode savā starpā cīnīsies par vienu vietu. Kendija ar Ullu mēģina noķert Elīzu, bet tajā pat laikā ļoti straujiem soļiem nāk klāt juniores un jaunietes. Tajās vecuma grupās ir trīs līdz četras stipras meitenes. Uz nākamo olimpisko ciklu viņas būs izlasē, un tur attīstīsies labs materiāls, kas nesīs rezultātu," skaidroja treneris.

Daudz bēdīgāk ar konkurenci ir divniekiem, kur brāļiem Šiciem un Gudramovičam/Kalniņam seko Kristens Putins, ar kuru karjeru beigušā Kārļa Kriša Matuzela vietā startēs Imants Marcinkēvičs.

"Putinam un Marcinkēvičam vēl sevi jāpierāda, lai varētu teikt, ka viņi par 100% ir izlasē. Viņi apzinās, ka iziet pārbaudes laiku izlasē. Izskatās, ka viņi sevi ir attaisnojuši, bet objektīvāk varēs pateikt, kad būsim izbraukuši četru trašu treniņnometnes. Tālāk jauniešiem un junioriem ar divniekiem situācija nav iepriecinoša. Savstarpēju nesaskaņu dēļ visu laiku notiek rokādes. Te sasēžas kopā, te mainās. Tāpēc izveidojusies situācija, ka jauniešiem un junioriem nav stabila divnieka," stāstīja Dumpis.

Ja salīdzina ar iepriekšējo starpsezonu, šajā sagatavošanās krasi nav atšķīrusies.

"Braukšanu pa trasi ar vasaras kamanām sadalījām pa cikliem, lai katru mēnesi vienu nedēļu sanāk braucieni. Tas bija vienīgais jauninājums, ko vēlējāmies ieviest, lai sezonas sākumā nebūtu uzreiz ar rollerkamanām jābrauc pa betonu, bet viss notiktu pakāpeniski. Vēl nemācēšu teikt, vai tas bija uz labu vai sliktu, bet domāju, ka sliktāk nebūs. Ir tāda pārliecība, ka tādā virzienā jāstrādā," secināja treneris.

Pagājušajā sezonā Latvijas kamaniņu braucēji sekmīgi startēja sezonas svarīgākajās sacensībās - Eiropas čempionātā Cauce izcīnīja sudraba medaļu individuālajās sacensībās, kā arī komandā ar Artūru Dārznieku un Šiciem guva otro vietu arī stafetē. Savukārt pasaules čempionātā Cauce, Inārs Kivlenieks, kā arī Šici izcīnīja sudraba medaļas stafetē. Vēl pasaules meistarsacīkstēs Šici bija ceturtie sprinta sacensībās un piektie divnieku pamatsacensībās, piekto vietu dāmām izcīnīja Cauce, savukārt Riks Kristens Rozītis palika uzreiz aiz goda pjedestāla U-23 vecuma grupas sportistiem, bet kopējā vērtējumā vīriešiem ieņēma desmito vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!