Foto: Reuters/Scanpix
Vienai no Latvijas ziemas sporta veidu spēcīgākajām un "medaļotākajām" komandām - kamaniņu sporta izlasei - pēc Soču Olimpiādes triumfa ir pienākusi jaunā, 2014./2015. gada sezona, kas iesāks gatavošanās ciklu nākamajām Olimpiskajām spēlēm, bet kuras atslēgvārds ir "pasaules čempionāts Siguldā".

Kā preses konferencē uzsvēra Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidents Atis Strenga, Latvijas komandai šī sezona būs ļoti svarīga ar to, ka svarīgākās un nozīmīgākās sacensības - pasaules čempionāts - pēc 11 gadu pārtraukuma risināsies pašu mājās, Siguldas trasē. "Sacensībām savās mājās ir priekšrocības, bet morāli ir grūtāk kā citās trasēs," saka federācijas prezidents. "Ļoti nopietni gatavojamies šim čempionātam."

Kā pastāstīja jaunais Latvijas izlases vecākais treneris Kaspars Dumpis, komandu ir pametis Mārtiņš Rubenis, bet pievienojies Riks Kristers Rozītis. Sezonu mūsu kamaniņnieki iesāks jau 4.oktobrī, kad Norvēģijā, Lillehammeres trasē tika aizvadīta pirmā treniņnometne "uz ledus". Pasaules kausa sezona sāksies novembra beigās Austrijā, Īglsas trasē. Pasaules čempionāts Siguldā paredzēts 14. un 15.februārī.

"Pagaidām nelielas veselības problēmas ir Elīzai Tīrumai, bet līdz 4.oktobrim visi būs ierindā un varēsim sākt četru gadu darba ciklu, kas noslēgsies 2018.gadā Korejā," saka Dumpis. "Šī sezona mums būs eksperimentāla, daudz jaunievedumu kā fiziskā, tā tehnikas gatavošanas jomā. Jāstrādā, lai Olimpiādē sasniegtu augstus rezultātus."

Par Mārtiņa Rubeņa iespējamo pievienošanos komandai tiek runāts optimistiski. "Iespējams, ka sezonas laikā Mārtiņš mums pievienosies. Pagaidām nav skaidrs, kādā statusā, bet visticamāk, uz pasaules čempionātu," saka Atis Strenga.

Soču olimpisko spēļu divkārtējie bronzas medaļu ieguvēji, brāļi Andris un Juris Šici šai sezonā visaugstākos rezultātus nesola. "Šovasar strādājām nedaudz citādāk nekā bijām iecerējuši, jo nācās tikt galā ar vecajām traumām," saka Andris. "Tāpēc apzināmies, ka vismaz sezonas sākumā nebūsim tik ātri startā, jo tieši tur visvairāk nepieciešami pleci, ko nostiprinājām un ārstējām. Tāpēc tas nedaudz paliks otrajā plānā, jo veselība ir svarīgāka."

"Sagatavošanās process vairāk vai mazāk bija ļoti labs, plānus esam izpildījuši un fiziski esam labi pastrādājuši," brāļa teikto papildina Juris. "Daudz eksperimentējam arī pie kamanām, pie slieču metāliem, pārklājumiem."

Runājot par nedaudz tālākām nākotnes perspektīvām, Kaspars Dumpis norādīja, ka junioru vecumā Latvijā pagaidām esot sportistu iztrūkums, un uz jaunu braucēju pievienošanos pieaugušo komandai būs jāpagaida vairāki gadi. "Mūsu juniori šobrīd ir ļoti, ļoti jauni, nav tik konkurētspējīgi," saka treneris. ""Bedre" ir meitenēm, divniekiem. Skatīsimies pēc pirmās treniņu nedēļas Norvēģijā. Taču es saskatu pāris sportistus, kas varētu iekļauties izlasē."

Latvijas kamaniņu sporta izlase šosezon iekļauti Inārs Kivlenieks, Riks Kristers Rozītis, Elīza Tīruma, Ulla Zirne, Andris un Juris Šici, Oskats Gudramovičs, Pēteris Kalniņš, Kristaps Mauriņš un Artūrs Dārznieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!