Foto: Reuters/Scanpix/ LETA

Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja pirmdien, 13. novembrī, pieņēmusi rezolūciju par olimpisko pamieru uz 2018. gada ziemas olimpisko spēļu norises laiku, informē Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Olimpiskais pamiers sākas septiņas dienas pirms olimpiādes un noslēgsies septiņas dienas pēc paralimpisko spēļu beigām. 2018. gada ziemas olimpiskās spēles Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā sāksies 9. februārī, bet paralimpiskās spēles noslēgsies 18. martā.

"Sportistiem, kuri gatavojas doties uz Phjončhanu, uz ziemas olimpiskajām spēlēm, šis lēmums ir īpaši nozīmīgs, dziļi personisks. ANO ģenerālās asamblejas rezolūcija par olimpisko pamieru dod iespēju droši piedalīties sacensībās visiem pasaules sportistiem. Tikai valstis – ANO locekles – var garantēt sportistu drošu ierašanos olimpiskajās spēlēs. Tajās atlēti visai pasaulei parāda, ka iespējams konkurēt sportiskajā arēnā un tajā pašā laikā miermīlīgi līdzāspastāvēt zem viena jumta," ANO Ģenerālās asamblejas sēdē izteicis SOK prezidents Tomass Bahs.

Rezolūcijas pirmais pants paredz valstīm – ANO loceklēm – nodrošināt "sportistiem, delegāciju pārstāvjiem un pārējām akreditētajām personām drošu pārvietošanos, pieeju un dalību ziemas olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs". Šis punkts ir īpaši nozīmīgs, ņemot vērā laiku un vietu, kur notiks nākamās spēles.

Rezolūcija tika pieņemta pēc divu stundu ilgām diskusijām un to parakstīja Dienvidkoreja, Ziemeļkoreja, kā arī nākamo olimpisko spēļu rīkotājvalstis Japāna, Ķīna, Francija un ASV.

Olimpiskais pamiers tika ievērots jau antīkajā Grieķijā, kad spēļu laikā tika pārtraukta jebkāda karadarbība, un šo praksi pārņēma arī modernajā olimpiskajā kustībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!