Foto: AFP/Scanpix
ASV daiļslidotāja Izabella Tobiasa, kam Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite decembra sākumā izņēmuma kārtā piešķīra valsts pilsonību, paverot viņai iespēju gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs pārstāvēt Lietuvu dejās uz ledus kopā ar lietuvieti Deividu Stagņūnu, trešdien ieradusies Lietuvā, lai ceturtdien nodotu pilsones zvērestu, vēsta portāls "15min.lt".

Daiļslidotāju pavada viņas vecāki un partneris, ar kuru viņa starptautiskajās sacensībās pāriem dejās uz ledus startē pārī jau kopš 2010.gada. Lidostā viņa ar žurnālistiem sasveicinājusies lietuviski.

Svinīgā ceremonija notiks Iekšlietu ministrijā, kur Tobiasas zvērestu pieņems ministrs Dailis Barakausks.

Vēlāk Tobiasa, viņas vecāki un Stagņūns prezidenta pilī tiksies ar valsts vadītāju Daļu Grībauskaiti, pēc šīs audiences viņa dosies uz Lietuvas Migrācijas dienestu nokārtot dokumentus, kas vajadzīgi Lietuvas pases saņemšanai, bet jau vakarā viņa uzlaikos Lietuvas olimpiskās izlases tērpu.

Piektdien daiļslidotāju pāris apmeklēs Kauņas ledus arēnu, kur tiksies ar Lietuvas Daiļslidošanas federācijas prezidenti Liliju Vanagieni un Kauņas vicemēru Staņislovu Buškeviču un vadīs nodarbību jaunajiem daiļslidotājiem.

Jau ziņots, ka šā gada sākumā Lietuvas prezidente noraidīja valsts pilsonības piešķiršanu Tobiasai, atsaucoties uz Lietuvas konstitūciju, Konstitucionālās tiesas atzinumiem, Pilsonības likumu un Pilsonības lietu komisijas ieteikumiem un norādot, ka saskaņā ar Lietuvas likumdošanu pilsonību var piešķirt par jau esošiem, nevis nākotnē paredzamiem nopelniem valsts labā.

Novembra beigās pie prezidentes atklātā vēstulē vērsās 19 pazīstami Lietuvas sporta aprindu pārstāvji, tai skaitā septiņi olimpiskie čempioni, lūdzot tomēr piešķirt Tobiasai pilsonību. Viņi uzsvēra, ka ceļazīmes uz Sočiem dejās uz ledus kopumā izcīnījuši tikai 15 valstu pārstāvji, un to skaitā ir arī Lietuva, tādēļ pilsonības piešķiršana Tobiasai stiprinātu Lietuvas delegāciju gaidāmajās olimpiskajās spēlēs un palīdzētu nest pasaulē Lietuvas vārdu. Sočos dejās uz ledus kopumā sacentīsies 24 daiļslidotāju pāri.

Pagājušajā pirmdienā Grībauskaite izņēmuma kārtā piešķīra Tobiasai Lietuvas Republikas pilsonību, ņemot vērā, ka Tobiasa un Stagņūns jau izcīnījuši tiesības piedalīties Soču Olimpiādē, apliecinot augstu sportisko meistarību. Šis pāris ierindojas Eiropas spēcīgāko daiļslidotāju desmitniekā un pasaules piecpadsmitniekā. Viņi ir arī vienīgie Lietuvas daiļslidotāji, kuri kvalificējušies Sočiem. Prezidente arī novērtējusi to, ka Tobiasa jau trīsarpus gadus trenējas pārī ar Lietuvas pilsoni Stagņūnu, mācās lietuviešu valodu, ir nokārtojusi valodas eksāmenu un piedalās ASV lietuviešu kopienas dzīvē. Šī ir pirmā reize, kad Grībauskaite izmantojusi prezidenta tiesības piešķirt Lietuvas pilsonību izņēmuma kārtā.

Stagņūnam neizdevās piedalīties 2010.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Vankūverā, jo prezidente nepiešķīra Lietuvas pilsonību viņa toreizējai partnerei amerikānietei Katerīnai Kopeli. Kā nesen norādīja Vanagiene, tādai nelielai valstij kā Lietuva ir grūti atrast vienāda līmeņa daiļslidotājus pāru sacīkstēm, turklāt pašā Lietuvā šā sporta veida pārstāvjiem nav pienācīgu apstākļu augstu rezultātu sasniegšanai, tādēļ apdāvināti sportisti dodas trenēties uz citām valstīm. Viņa arī pauda bažas, ka Stagņūns varētu pamest savu karjeru, ja viņa partnerei pilsonība netiks piešķirta arī šoreiz.

Paredzams, ka 22 gadus vecā Tobiasa un 28 gadus vecais Stagņūns no 13. līdz 19.janvārim piedalīsies Eiropas čempionātā Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā. 2012.gada Eiropas meistarsacīkstēs pāris izcīnīja devīto vietu dejās uz ledus. Sočos viņiem izvirzīts mērķis ierindoties no 10. līdz 15 vietai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!