Foto: Publicitātes foto
Latvijas vadošais distanču slēpotājs Indulis Bikše svētdien apsteidza vien divus konkurentus prestižā "Tour de Ski" seriāla otrajā posmā, samierinoties ar 83.vietu.

Sportisti aizvadīja 15 kilometru distanci klasiskajā stilā ar intervāla startu, kurā uzvaru guva slavenais šveicietis Dario Koloņa, finišējot pēc 35 minūtēm un 29,5 sekundēm.

Uzvarētājam par nieka 0,6 sekundēm piekāpās kazahs Aleksejs Poltoraņins, kamēr 13,1 sekundi zaudēja norvēģis Martins Junsrūds Sunbī.

Tikmēr pagājušās sezonas tūres uzvarētājs Sergejs Ustjugovs no Krievijas, kurš sestdien šī gada sacensības sāka ar uzvaru sprintā, šoreiz palika vien desmitajā vietā.

Savukārt Bikše uzvarētājam zaudēja četras minūtes un 44,4 sekundes.

Bikšem izdevās noturēties laika limitā un latvietis drīkstēs turpināt sacensības. Intervāla starta disciplīnās limits ir 15% no uzvarētāja laika, kas nozīmē, ka šajā gadījumā viņš uzvarētājam drīkstēja zaudēt gandrīz piecas ar pusi minūtes.

Bikše distanci sāka salīdzinoši ātri un pēc pirmā kilometra bija 72.vietā. Vēl pēc 11 kilometriem viņš bija 80.pozīcijā, tomēr turpinājumā zaudēja arvien vairāk.

Sasniegtais rezultāts Bikšem deva 106,84 FIS kategorijas punktus.

Jau vēstīts, ka sestdien sprintā brīvajā stilā Bikše ieņēma 79.vietu, tobrīd apsteigdams 15 konkurentus. Sasniegtais rezultāts latvietim deva 102,28 FIS kategorijas punktus.

Svētdien sacensības sāka vairs tikai 86 sportisti, kamēr finišu sasniedza 85 no viņiem.

"Tour de Ski" kopvērtējumā vadību pēc otrā etapa saglabāja Ustjugovs, kuram 1,6 sekundes zaudē Kolonja, savukārt par 12,7 sekundēm atpaliek svētdien ceturto vietu guvušais krievs Aleksandrs Boļšunovs.

Tikmēr Bikše atpaliek piecas minūtes un 22,5 sekundes, kas dod 82.vietu starp 85 slēpotājiem, kuri turpina sacensības.

Pēc šīm sacensībām vīriešiem Pasaules kausa kopvērtējumā pārliecinošs līderis ar 752 punktiem joprojām ir norvēģis Juhaness Klēbo, otro vietu ar 470 punktiem pacēlies Boļšunovs, bet trešais ar 458 punktiem ir Ustjugovs.

Klēbo šosezon uzvarējis septiņās Pasaules kausa sacensībās, tomēr viņš visu uzmanību velta gatavošanās procesam Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, tāpēc izlēmis izlaist "Tour de Ski" seriālu.

Tikmēr dāmām svētdien desmit kilometros pārliecinoši uzvarēja norvēģiete Ingvilda Ūstberga, kura par gandrīz pusminūti apsteidza tautieti Heidi Vengu, kamēr vēl 16 sekundes zaudēja amerikāniete Seidija Bjornsena,

Tikmēr šveiciete Lorēna van der Grāfa, kura 30 gadu vecumā sestdien guva pirmo panākumu karjerā Pasaules kausā, palika vien 35.pozīcijā.

Šeit tagad "Tour de Ski" ieskaitē līdere Ūstberga par 32,8 sekundēm ir priekšā Vangai, kamēr trešā ir amerikāniete Džesika Diginsa, kura etapos bijusi piektajā un septītajā pozīcijā, līderei zaudējot jau minūti un 4,9 sekundes.

Pasaules kausa kopvērtējumā sievietēm pirmajā vietā ar 610 punktiem zviedriete Šarlote Kalla, kura arī izlēmusi "Tour de Ski" nepiedalīties, jo galvenais ir sekmīgi sagatavoties olimpiskajām spēlēm. Viņai ar 590 punktiem seko Ūstberga, bet pie 584 punktiem tikusi Venga.

Šajā slēpošanas tūrē līdz 7.janvārim notiks septiņi etapi un Bikše tajās piedalās otro gadu pēc kārtas. Pērn viņš kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš piedalās šajā tūrē, kopvērtējumā izcīnot 40.vietu. Turklāt pērn pēdējā etapā Bikše kļuva par vēsturē pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš ieguvis Pasaules kausa kopvērtējuma punktus.

"Tour de Ski" seriāls veidots pēc leģendārās daudzdienu riteņbraukšanas tūres "Tour de France" parauga un principiem, distanču slēpošanas apritē ienākot 2006./2007.gadu mijā. Tā ir Pasaules kausa posmu sastāvdaļa.

Daudzposmu slēpošanas seriāls turpināsies ar iedzīšanu Jaunā gada pirmajā dienā, bet tad sekos brīvdiena 2.janvārī. Gada trešajā dienā seriālā būs sprints klasiskajā stilā, nākamajās divās dienās būs masu starts brīvajā un klasiskajā stilā, bet sacensības noslēgsies ar deviņu kilometru posmu, kurā pēdējie trīs kilometri jāveic pret kalnu pa kalnu slēpošanas trasi.

Lai Bikše varētu turpināt sacensības, viņam būs jānoturas laika limitā - intervāla starta distancēs labākajiem nedrīkstēs zaudēt 15% laika, sprintā 20%, bet masu starta etapos nedrīkstēs tikt apdzīts par apli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!