Foto: PA Images/Scanpix/LETA
2026. gada ziemas olimpisko spēļu Kanādas pieteikuma komiteja ir atklājusi pirmo izmaksu plānu četrgades lielākajam sporta forumam, vēsta portāls "insidethegames.biz".

2026. gada olimpisko un paralimpisko spēļu izmaksas sākotnēji tiek lēstas 5,3 miljardu Kanādas dolāru apmērā(3,5 miljardi eiro), no tiem trīs miljardi būtu pilsētas, provinces un federālais finansējums.

Kas attiecas uz sporta celtnēm, nepieciešams uzbūvēt tikai divas jaunas arēnas — slēgtas daiļslidošanas un šorttreka halles, kā arī vienu vidēja izmēra segto halli ar 5000 - 6000 skatītāju vietām. Kanādieši sola izmantot daudzas celtnes vēl no 1988. gada olimpiskajām spēlēm, kas tiktu atbilstoši atjaunotas, kā arī Kenmoras, Vistletas un Kananaskī arēnas un potenciāli Edmontonas pilsētā esošās būves.

Spēļu pieteikuma koniteja izkalkulējusi, ka ienākumi no olimpiādes divkārt pārsniegtu ieguldīto un sasniegtu 7,4 miljardus Kanādas dolāru.

Kalgari ir viena no piecām kandidātpilsētām, kas pretendē uz 2026. gada ziemas olimpisko un paralimpisko spēļu rīkošanu. Pārējās ir Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma, kuras pieteikumā iekļauta arī Latvija, Sapori Japānā, Erzruma Turcijā un vēl ir kopīgais triju Itālijas pilsētu — Milānas, Turīnas un Kortinas d'Ampeco — pieteikums.

2026. gada ziemas olmpiādes mājvietu Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) izvēlēsies ģenerālajā asamblejā 2019. gadā, bet finālistu sarakstu paziņos nākamajā sesijā Buenosairesā šā gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!