Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas kalnu slēpotāji sestdien, startējot slēgtajā arēnā Lietuvas pilsētā Druskininkos, izcīnīja piecas godalgas Baltijas kausa izcīņas jaunās sezonas pirmā posma pirmajā dienā, sievietēm aizņemot visu goda pjedestālu, bet vīriem izcīnot dubultuzvaru, informēja Latvijas Slēpošanas savienības (LSS) preses sekretārs Ivars Bācis.

Slaloma sacensībās sievietēm pirmās trīs vietas ieņēma Latvijas sportistes - labākā bija Lelde Gasūna, bet otro un trešo vietu ieguva Evelīna Gasūna un Agnese Āboltiņa.

Lelde Gasūna ātrāko laiku uzrādīja pirmajā un otrajā braucienā, bet noslēdzošajā braucienā palika trešajā vietā. Taču ar to pietika, lai uzvarētu kopsummā. Lelde trīs braucienus veica minūtē un 14,34 sekundēs, kas bija par 0,34 sekundēm ātrāk nekā viņas vecākajai māsai Evelīnai Gasūnai, kas bija ātrākā pēdējā braucienā. Trešo vietu izcīnīja un no Leldes par 0,72 sekundēm atpalika Āboltiņa.

Astotajā vietā ierindojās Ieva Meldere, bet desmitnieku noslēdza pirmo sezonu junioros pārgājusī Žanete Gedra.

Tikmēr vīriem dubultuzvaru svinēja brāļi Kristaps un Miks Zvejnieki. Kristaps bija pārliecinošs šo sacensību favorīts, ko apliecināja arī viņa gūtie rezultāti trīs nobraucienos. Pirmajos divos braucienos Kristaps bija ātrākais, taču pēdējā braucienā uzrādīja ceturto labāko laiku. Tomēr ar to pietika, lai izcīnītu uzvaru šajās sacensībās.

Kristaps savu brāli Miku Zvejnieku apsteidza par 0,82 sekundēm. Tieši pateicoties uzvarai trešajā braucienā M.Zvejnieks izcīnīja sudrabu, bet trešais palika čehs Daniels Paulus.

Desmitnieku noslēdza divi Latvijas sportisti - devīto vietu ieguva Roberts Briška, bet desmitais palika Dāvis Zvejnieks.

Arī pērn K.Zvejnieks triumfēja šajā trasē, vienīgi šogad sacensības norisinājās jau "Entry league" statusā, jo trases vertikālais kritums no Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) noteikumos noteiktā atpalika par 60 metriem.

Svētdien kalnu slēpotāji aizvadīs vēl vienas slaloma sacensības.

Pirmajā posmā piedalās 13 valstu sportisti, pārstāvot ne tikai Baltijas valstis, bet arī Čehiju, Baltkrieviju, Īriju, Turciju, Spāniju, Poliju, Krieviju, Baltkrieviju, Rumāniju un Ungāriju.

Trase bija aptuveni 400 metrus gara. Vīriem sacensībās piedalījās 39 sportisti, bet sievietēm - 30 kalnu slēpotājas.

LSS sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem Baltijas kausu kalnu slēpošanā Somijas ziemeļos rīko jau kopš 2009.gada, taču iepriekšējo sešu reižu mājvietā Suomutunturos šogad Baltijas kauss nenorisinājās, jo tika pārcelts uz citu Somijas ziemeļu ciematu Pihi, kas ir pazīstama FIS sacensību norises vieta.

Kā zināms, februārī notikušais Baltijas kausa posms Siguldā bija pirmās FIS kategorijas sacensības Latvijas vēsturē. Savukārt šogad pirmo reizi vēsturē visi trīs Baltijas kausa posmi ir FIS kategorijas sacensības.

Sacensību otrais un trešais posms norisināsies pēc jaunā gada. Otrais posms, tāpat kā šogad, arī nākamajā gadā notiks Siguldā februāra beigās. Arī šajās sacensībās pieaugušajiem abas posma dienas ir paredzēts slaloms, bet jauniešu grupas kalnu slēpotāji sacentīsies milzu slalomā.

Visplašākā un disciplīnu ziņā bagātākā programma paredzēta noslēdzošajā posmā Somijā, kur otro gadu pēc kārtas marta vidū sacensības notiks aiz polārā loka atrodošajā ciematā Pihē. Trešais Baltijas kausa posms norisināsies desmit dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!