Foto: RIA Novosti/Scanpix
Latvijas kērlingisti piektdien pārvarēja Kanādā notiekošā pasaules čempionāta jaukto pāru komandām astotdaļfinālu, izcīnot jau astoto uzvaru astoņās spēlēs, un turpina cīņu par vietu 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Astotdaļfināla mačā Latvijas duets Andris Bremanis un Santa Blumberga ar 6-4 pārspēja titulēto Zviedriju, kam jau ir trīs pasaules čempionātu sudraba medaļas.

Latvijas komanda jau pirmajā endā tika pie diviem punktiem, taču zviedri pēc tam guva uzreiz trīs punktus, pārņemot vadību. Turpinājums latviešiem gan bija krietni sekmīgāks, jo nākamajos trīs endos tika gūts pa punkta, kas ļāva panākt 5-3, bet nākamajos divos endos abas izlases apmainījās punktu guvumiem. Noslēdzošais - astotais - ends nemaz netika aizvadīts.

Līdz ar to Latvijas komanda iekļuvusi turnīra ceturtdaļfinālā, kur tai būs jātiekas ar Kanādas vienību, kas savā astotdaļfinālā ar 8-3 sagrāva Skotiju.

Ar iekļūšanu ceturtdaļfinālā Latvijas izlase jau nodrošinājusi tikšanu pie vismaz pieciem olimpiskās kvalifikācijas punktiem. Tiesa, atlasē tiek ņemti pēdējo divu gadu pasaules čempionātu rezultāti, bet pērn Latvija izslēgšanas turnīrā neiekļuva un pie punktiem netika. Olimpiādei kvalificēsies septiņas komandas, kas šo divu turnīru laikā būs ieguvušas visvairāk punktu.

Ar pieciem punktiem Latvijai nepietiks, lai nodrošinātu dalību olimpiskajās spēlēs, tāpēc, lai saglabātu labas izredzes, ceturtdaļfinālā ir jāpieveic Kanāda, kuras pārstāvji deviņās planētas meistarsacīkstēs spējuši izcīnīt tikai vienu bronzu. Tiesa, arī zaudējuma gadījumā komanda saglabās teorētiskas cerības iekļūt Olimpiādē.

Latvijas komanda šajā pasaules čempionātā demonstrē ļoti pārliecinošu sniegumu, jo A apakšgrupā tika izcīnītas uzvaras visās septiņās spēlēs. Pirmajā spēlē Latvija ar 8-4 sestdien pieveica Japānu, bet svētdien ar 11-4 pārliecinoši pieveica Baltkrieviju, kā arī ar 6-5 sīvā cīņā pārspēja Ungāriju. Savukārt pirmdien ar 11-3 tika apspēlēta Brazīlija un ar 10-7 pieveikta arī Somija, kamēr otrdien ar 6-4 uzveikta arī Igaunija, bet apakšgrupu sacensības tika noslēgtas ar 7-1 panākumu pār Horvātiju.

Latvijas izlases sastāvs šogad ir gados jauns, jo Bremanis vēl spēlē puišu junioru komandā, savukārt Blumberga pirms dažiem gadiem pārgāja uz sieviešu kērlingu.

Jaukto pāru kērlinga sacensības nākamgad debitēs olimpisko spēļu programmā, bet atlases punktus iespējams iegūt tikai divos pasaules čempionātos. Kopumā šajā turnīrā pie kvalifikācijas punktiem tiks 16 labākās komandas, bet divu čempionātu šķērsgriezumā ceļazīmi uz Olimpiādi nopelnīs septiņas visvairāk punktus sakrājušās izlases, kas tādējādi pievienosies mājiniecei Dienvidkorejai.

Pasaules čempionātā jauktajiem pāriem Latvijas labākais panākums tika gūts 2008.gadā, kad šīs sacensības tika rīkotas pirmo reizi, toreiz izcīnot septīto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!