Foto: DELFI

Lai gan vēl pirms iepirkuma konkursa "Sporta apģērbu piegāde Latvijas Olimpiskās delegācijas vajadzībām ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos 2014.gadā un Latvijas ziemas sporta veidu izlašu vajadzībām" izsludināšanas tajā tika uzrādīti konkursa uzvarētāju somu ražotāja "Halti" apģērbu maketi, Latvijas Olimpiskā komiteja to neuzskata par kaut ko "šausmīgu" un "kriminālu".

Par notikušo Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija ceturtdien, 19.septembrī, vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu vērtēt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) amatpersonu rīcību Latvijas olimpiešu tērpu iepirkumā, informē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs.

13.septembrī LOK par konkursa uzvarētāju pasludināja somu ražotāju "Halti", kura ziemas kolekcijas maketi iekļauti iepirkuma konkursa vizuālajā noformējumā jau tā izsludināšanas brīdī 18.jūlijā. Kopējā "Halti" piedāvātā summa konkursā bija 154 031, 50 lati, tomēr tieši Olimpiskās delegācijas vajadzībām tiks izlietoti aptuveni 93 000 lati, skaidro LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters. Pārējie aptuveni 60 000 latu domāti apģērbu piegādei Latvijas ziemas sporta veidu izlašu vajadzībām, ja attiecīgās federācijas varēs to atļauties.

"Halti" apģērbu komplektu sportisti valkās ikdienā starp sacensībām un ar to nav paredzēts iesoļot Olimpiādes atklāšanas un noslēguma ceremonijās. Ņemot vērā visai neskaidros laika apstākļus, kādi varētu būt Soču Olimpiādes laikā, Latvijas delegācijas dalībnieki tiks nodrošināti arī ar plānāku un siltākam klimatam paredzētu apģērbu. Par šo apģērbu, iepirkumu konkurss vēl tiks izsludināts, skaidro LOK. Pēc iekšējām diskusijām tika pieņemts lēmums par divu krāsu – dzeltenas un brūnas izmantošanu mūsu sportistu un komandas apģērbu dizainā. Dzeltens – saule, dzintars, medus un zelts; brūna – zemes spēks, daba un koki.

Tāpat tiek strādāts pie tā, ka parādes formu un ikdienas apģērbu dizainiskos risinājumus izstrādās Latvijā labi pazīstamā modes māksliniece Natālija Jansone. Kā portālam "Delfi" skaidroja veiktā iepirkuma komisijas vadītājs Andris Kalniņš, parādes tērpu izstrādā iesaistīta esot Ogres trikotāža un citi vietējie ražotāji.

Kalniņš gan nemācēja pateikt, kurš ierosināja tieši šīs skices ielikt konkursa piedāvājumā, jo darbības ap šo iepirkumu bijušas ļoti ilgstošas un diskusijas risinājušās vairākas reizes. "Pusgadu strādāja komisija, par katru krekliņu diskutējām, lai sportistiem būtu ērtāk. Nāca arī sportisti, diskutējām. Mums jau galvenais, lai sportistiem ir ērti un lai tur mitrumu nelaiž cauri, utt.," skaidro Kalniņš.

Kalniņš neslēpa, ka vēl pirms konkursa bijušas sarunas ar "Halti", kuri piedāvājuši savu preci un rādījuši savu katalogu, taču, kāpēc tieši somu ražotāja apģērbu maketi nokļuvuši piedāvājumā, nemācēja izskaidrot.

Arī LOK preses vīrs Mālmeisters nemācēja teikt, kurš ierosinājis ielikt "Halti" skices, bet nenoliedza, ka pārrunas ar somiem bijušas. Tāpat bijušas pārrunas ar "uzņēmumiem "361" un "Adidas".

"Tika izteikts piedāvājums - kompānijām kļūt par LOK partneriem un attiecīgās apģērba vienības dāvināt Latvijas Olimpiskās komandas dalībniekiem. Atbilde bija noraidoša viena apstākļa pēc. Uz Olimpisko dalībnieku tērpiem attiecas ļoti strikti Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) noteikumi. Tie paredz, ka ražotāja logotipam un nosaukumam ir jābūt attiecīgā izmērā un ne lielākam. Piemēram, pasaules vadošie ziemas sporta apģērbu ražotāji "Fischer" un "Rossignol" neatbilst šim noteikumam, jo firmu uzraksti un logotipi uz plašpatēriņa precēm, šiem uzņēmumiem ir par lielu," skaidro LOK.

Kāpēc tieši "Halti" nonācis izsludinātā konkursa vizuālajā daļā, nevis, piemēram, "361" vai "adidas" apģērbi, Mālmeisters nevarēja paskaidrot. "Ja būtu, piemēram, "Adidas" apģērbi, tad atkal nebūtu labi. Tas ka "Halti" apģērbi ir izsludinātajā konkursā, tas nenozīmē, ka kāds cits nevarēja piedāvāt savu preci. Citu pretendentu nebija."

Tāpat Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile uzsver, ka šoreiz saceltā brēka nav vietā. Tā kā konkursā bijis viens pretendents, neviens nav apšaubījis izsludināto konkursu un nav apstrīdēti arī konkursa rezultāti, nav iemesla kaut ko rūpīgāk pārbaudīt un atcelt konkursu.

"Nebija strīdu par nolikumu. Varbūt šajā tirgus segmentā neviens cits nebija gatavs šādam piedāvājumam. Protams, nav normāli, ka pretendents vēl pirms konkursa nāk ar skicēm un zīmējumiem. Bet, piemēram, arī šādas situācijas var būt bērnudārzu aprīkojuma konkursos, kur vajag vizualizēt to, kas uzlikts uz papīra," saka Gaile.

Mālmeisters norāda, ka iepirkumā būs tikai "melnais materiāls", jo tas vēl tiks apdrukāts ar LOK un Olimpiskās delegācijas logo, tiks iekļauti latviskie raksti, būs vēl citi dizaina elementi. Mālmeiesters atgādina, ka arī pirms četriem gadiem pirms Vankūveras Olimpiādes bijuši neapmierinātie, bet, kad ieraudzīts gala variants, visi redzējuši, cik labi izskatās. LOK preses sekretārs apgalvo, ka, redzot iesniegtās skices, arī šoreiz gala variants būšot ļoti skatāms.

Tomēr Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija uzskata, ka publiski izskanējusī informācija dod pamatu visai ticamam pieņēmumam, ka olimpiskās komitejas iepirkuma tehniskā specifikācija tika izstrādāta, pamatojoties uz konkursā uzvarējušā Somijas uzņēmuma kataloga piedāvājumu, tādējādi nodrošinot minētajam ražotājam negodīgu uzvaru iepirkumu konkursā.

KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam adresētajā vēstulē lūgts izvērtēt LOK amatpersonu rīcību atbilstoši KNAB kompetencei un ziņot apakškomisijai par izvērtēšanas rezultātiem, savukārt vēstulē IUB vadītājai Dacei Gaile deputāti lūdz vērtēt, vai šajā publisko iepirkumu procedūrā LOK amatpersonas ir ievērojušas attiecīgos normatīvos aktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!