Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kanādas jurists un Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas bijušais vadītājs Ričards Maklārens uzskata, ka Krievija ļoti riskē, nekādi nevēloties atzīt savus dopinga pārkāpumus. Viņš uzskata, ka Krievijai saistībā ar plašajiem dopinga pārkāpumiem ir jāpiespriež kolektīvs sods, vēsta ārvalstu masu mediji.

Pērn decembrī Maklārena vadītā komisija savā otrajā ziņojumā norādīja, ka kontrolēta un visaugstākajā līmenī atbalstīta dopinga sistēma Krievijā pastāvējusi vismaz no 2011. gada līdz Maskavas Antidopinga aģentūras akreditācijas atņemšanai 2015. gadā un to atbalstīja Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA), Maskavas antidopinga laboratorija un Krievijas izlašu sagatavošanas centrs (CSP), kā arī tika pielietota sistēma, kas ziņojumā nosaukta par "Pozitīvu rezultātu pazušanas metodoloģiju" (PDM). Kopumā Maklārena ziņojumā minēti vairāk nekā 1000 Krievijas sportisti, kuri iesaistīti dopinga shēmās.

Gadu pēc šī paziņojuma Krievijai draud izslēgšana no Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm, kas notiks 2018. gada februārī. Saistībā ar daudzajiem pārkāpumiem Krievijas sportistiem atņemtas vairākas 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu medaļas, bet Krievijas dopinga lieta saistībā ar 2018. gada olimpiskajām spēlēm tiks skatīta SOK izpildkomitejas sēdē 5. decembrī.

"Kad ķēros klāt izmeklēšanai, man tika dots mandāts piecos punktos. Trešajā no šiem punktiem bija rakstīts, ka man jānosaka konkrēti sportisti, kuri varēja būt daļa no dopinga shēmas. To es arī paveicu, man patiešām bija informācija par vairāk nekā 1000 cilvēkiem," saka Maklārens. "Šo informāciju nodevu WADA, kas to tālāk nodeva attiecīgajām sporta federācijām. Tālāk jau starptautiskās federācijas saistībā ar nacionālajām sporta federācijām pārbaudīja un salīdzināja iegūto informāciju, pieņēma lēmumus. Nebrīnos, ka daļu no sportistiem attaisnoja. Vairākos gadījumos sportistiem varēja būt attaisnojoši iemesli, par kuriem es nezināju, jo pats nerunāju ar šiem sportistiem."

Runājot par iespējamām sankcijām, Maklārens uzskata, ka jāpieņem kolektīvs lēmums. Atgādinām, ka pirms 2016. gada Rio olimpiskajām spēlēm SOK nesodīja Krievijas delegāciju, visu atbildību par sportistu pielaišanu vai atstādināšanu uzticot sporta veidu federācijām. "Kāds konkrēti sods jāpieņem? Grūts jautājums. Par laimi, tas jālemj SOK, nevis man. Uzskatu, ka soda sankcijas ir jāsaņem ne tikai konkrētiem sportistiem, kuri pieķerti pārkāpumos Soču olimpiskajās spēlēs."

"Ja runājam par himnu un valsts karogu, tad tās ir divas svarīgas olimpisko spēļu sastāvdaļas. Tā gadu gadiem ir neatņemama apbalvošanas ceremonijas sastāvdaļa. Nezinu, kā jālemj šajā gadījumā. Lai lemj SOK – vai Phjončhanā viss būs, kā ierasti, vai nē," izvairīgs konkrētos izteikumos ir kanādietis.

Maklārens arī norādīja uz Krievijas rīcību, visu laiku noliedzot iespējamos valstiska līmeņa dopinga pārkāpumus, lai gan pierādījumi liecina par plaši realizētu dopinga programmu. "Jo vairāk viņi noliedz mūsu izdarītos secinājumus, jo vairāk viņi riskē ar nopietnāku sankciju saņemšanu. Man brīžiem pat rodas jautājums, vai viņi vispār ir lasījuši manu ziņojumu. Ja runājam par (galveno informatoru, bijušo Maskavas antidopinga laboratorijas vadītāju Grigoriju) Rodčenkovu, tad viņš smagi riskētu, ja melotu izmeklētājiem. Tad viņam draudētu izraidīšana no ASV un atgriešanās dzimtenē (kur pret viņu izvirzītas apsūdzības)."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!