Starptautiskās delegācijas vizīte 2018. gada olimpisko spēļu mājvietas Phjočhanas bobsleja un kamaniņu trasē noslēgusies bez rezultātiem, jo trase nav bijusi gatava, vēsta laikraksts "Diena".

No Latvijas sportistiem testēt Phjončhanas olimpisko trasi bija devušies kamaniņu braucēji Juris un Andris Šici, skeletonists Martins Dukurs un bobsleja ekipāža ar Oskaru Melbārdi galvgalī. Tāpat tur bija Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis un divi ledus meistari no Siguldas – Mārtiņš Sausais un Jānis Krastiņš.

"Oficiālā procedūra paredz, ka starptautiskajām ekipāžām ir jāveic braucieni, lai izdarītu trases homogāciju. Tā ir vispār pieņemta prakse," laikrakstam "Diena" skaidroja Beļģijas komandā strādājošais bobsleja treneris Jānis Skrastiņš, kurš atklāja, ka braucieni notikuši tikai no astotās virāžas, tie ilguši 25 minūtes, bet ātrums nepārsniedza 90 kilometrus stundā.

Latvijas bobslejisti pie braukšanas nav tikuši. Olimpisko trasi paspējis izmēģināt tikai itālis Patriks Baumgartners, kurš vēl nav ielauzies bobsleja pasaules elitē un ierasti startē Eiropas kausa izcīņā.

Vienu braucienu paguvis veikt arī pasaules čempions skeletonā Martins Dukurs. "No trases vidus nobraucu, un pēc tam arī saldēšanas kompresori pārstāja darboties. Trase "aiztecēja" vienas dienas laikā...".

Tikmēr Dainis Dukurs nesaprot kādēļ bijis jābrauc uz Koreju, jo jau Pasaules kausa pēdējā posmā Kēnigszē bijis zināms par problēmām Korejā. "Jau tad visi runāja, ka braucieni varētu nenotikt, taču neviens neuzdrošinājās atcelt starptautiskās delegācijas braucienu uz Koreju."

Atkārtots mēģinājums testēt Korejas trasi paredzēts oktobrī, tomēr Dainis Dukurs skeptisks par šiem plāniem. "Cik man zināms, tad oktobrī Pjončanā gaisa temperatūra vēl ir plus 25 grādi. Īsta ziema tur esot tikai trīs mēnešus – decembrī, janvārī un februārī. Man nav pārliecības, ka pie 25 grādu temperatūras viņi spēs nodrošināt braukšanu trasē. Manuprāt, būs diezgan sarežģīti saplānot nākamās sezonas kalendāru."

Savukārt Latvijas bobsleja komandas galvenais treneris Sandis Prūsis iesaka citu variantu, ka testa braucieni varētu būt nedēļu pirms šajā trasē paredzētā Pasaules kausa posma. "Visi, kuri tagad bija Korejā, varētu tur atgriezties vienu nedēļu pirms Pasaules kausa oficiālajiem treniņbraucieniem. Iemēģinātu trasi, to pieņemtu, un pēc tam jau notiktu mači."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!