Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskā Slidošanas savienība (ISU) par atzīmju paaugstināšanu 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Ķīnas sportistiem un pretinieku atzīmju apzinātu pazemināšanu sodījusi divus šīs valsts daiļslidošanas tiesnešus, paziņojusi organizācija.

Izmeklēšanā atklāts, ka Ķīnas tiesneši Veiguana Čeņa un Fens Huans apzināti likuši augstākas atzīmes savas valsts sportistiem, bet konkurentu slidojumu novērtējuši ar zemākām atzīmēm nekā vidējās.

Čeņa devusi augstāku novērtējumu nekā pārējie tiesneši Dzjiņam Bojanam vīriešu sacensībās, kurās viņš ieņēma ceturto vietu. Viņa ķīniešu sportistam piešķīrusi 9.25 - 9.50 punktus, kamēr citi tiesneši Bojana slidojumu novērtēja ar 7.75 - 9.00 ballēm.

"Mums ir pierādījumi, ka ķīniešu sportisti saņēma augstākas atzīmes, bet viņu galvenie konkurenti netika pienācīgi novērtēti. Veiguanas atzīmes bija absolūti neatbilstošas sportistu sniegumam," teikts ISU paziņojumā.

Tāpat rīkojies Fens Huans pāru sacensībās. Viņš piešķīris elementiem augstāko novērtējumu Ķīnas pārim Sui Veņdzjanai un Haņam Cunam (attēlā), kuri ieguva sudraba godalgas. Savukārt ķīniešu galvenajiem konkurentiem, Vācijas pārim Aļonai Savčenko un Bruno Maso, Fens devis zemākās atzīmes no visiem arbitriem.

Huans vēl mēnesi pirms olimpiskajām spēlēm saņēma brīdinājumu par aizdomīgiem lēmumiem "Grand Prix" seriāla finālsacensībās, taču viņam atļāva strādāt Phjončhanā.

Veiguana Čeņa diskvalificēta uz diviem gadiem un viņai aizliegts strādāt 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajā spēlēs. Fens Huans diskvalificēts uz vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!