Foto: LETA

Izcilais krievu daiļslidotājs Jevgeņijs Pļuščenko, kurš šonedēļ piedalās "Volvo Open Cup" sacensībās, atzina, ka šajā turnīrā, kurā piedalās pārsvarā bērni, atcerējies pats savus pirmos soļus sportā, bet galvenais uzdevums šajā turnīrā ir pārspēt sevi un atgūt sacensību "garšu".

"Pēc rīta treniņa teicu savam horeogrāfam, ka esmu atgriezies bērnībā, kad 11-12 gadu vecumā braucu uz sacensībām Permā un Kirovā," ar smaidu saka Pļuščenko. "Ģērbtuvēs biju kopā ar pavisam jauniem daiļslidotājiem, septiņus astoņus gadus veciem, un sajutos kā toreiz, kad man pašam bija 11 gadu. Arī tāpēc man ir svarīgi šeit, Rīgā, noslidot labi - šo jauno sportistu dēļ. Es atbraucu uz Rīgu ne jau sacensties ar jauniešiem. Es esmu atbraucis sacensties ar sevi, lai pārspētu savu nervozitāti, sāpes, lai pēc 10 mēnešu pārtraukuma atcerētos, kā ir jāslido publikas, mediju priekšā."

Lai gan Pļuščenko ar lielu punktu pārsvaru ceturtdien uzvarēja īsajā programmā, sportists atzīst, ka viņam nav viegli slidot, jo vēl joprojām jūt muguras operācijas sekas un šīs viņam ir pirmās sacensības kopš ziemas, kad Eiropas čempionātā krita, guva savainojumu un izstājās.

"Es negaidīju, ka man te viss izdosies," pēc īsās programmas atzina Pļuščenko. "Jā, nebija četrkāršā lēciena, bet programma ir cienīga. Atzīstu, bija vāji griezieni, taču es pagaidām vēl ļoti kontrolēju visas kustības, visas emocijas, jo šī programma vēl nav "iestrādāta", un pagaidām labāk es to izpildu treniņos. Šobrīd man arī ir svarīgi saprast, vai mugura un veselība atļauj man izpildīt šo programmu, jo es vēl joprojām nevaru izpildīt šo to no tā, ko darīju pirms gada vai diviem."

Sportists atklāja, ka šo programmu veicis, pateicoties pretsāpju līdzekļiem. "Jā, šodien man bija četras pretsāpju injekcijas - divas rīta treniņos, divas pirms sacensībām," viņš pastāstīja. "Es vienkārši pagaidām vēl piesargājos, lai gan tādu sāpju, kādas bija agrāk, vairs nav. Ar šādu muguru varu slidot.

Dejas, ko Pļuščenko izpildīs Rīgā, diez vai redzēsim Soču olimpiskajās spēlēs, jo tā programma vēl tiek veidota. "Mums patiesībā ir vairākas programmas, šodienas priekšnesumu man neizdevās piepildīt ar emocijām, jo vienkārši vajadzēja iziet uz ledus, noslidot," atzīst sportists.

Arī Pļuščenko treneris Aleksejs Mišins pēc sava audzēkņa priekšnesuma norādīja, ka šī programma ir tikai pirmais solis ceļā uz to, ko sportists grib nodemonstrēt Sočos.

"Trenerim ir ļoti saprātīgi jāpieiet notiekošajam," saka Mišins. "Jevgeņijs šodien ir spēris ļoti svarīgu soli pa to ceļu, ko viņš sev ir nospraudis. Ir ļoti grūti neslidot un nepiedalīties sacensībās, kā ar viņu notika pēdējos 10 mēnešus. Taču Jevgeņijs tagad tikai sāk noslīpēt atsevišķus elementus, bet tie vēl ir jāsaliek kopā."

Pagaidām nekādus plašus paziņojumus un atklāsmes es neteikšu - rit treniņu darbs, Jevgeņijs tajos jau ir veicis lieliskus lēcienus, bet mums vēl ilgs ceļš ejams, un tas ir jādara prātīgi un vienmērīgi, nevis mesties pa kaklu, pa galvu uz priekšu," saka Mišins. "Jevgeņijs apzinās atbildību pret savu pilsētu, treneriem, tuviniekiem, federāciju, ministriju, faniem, un pats galvenais - pret savu valsti."

Runājot par redzēto Rīgā uz ledus, pieredzējušais treneris teica: "Mani iepriecināja tas, ka Pļuščenko nav zaudējis sava diženuma sajūtu, sava talanta sajūtu, prasmi apburt skatītāju - Jevgeņijs ir spējis saglabāt šīs dabas dotās īpašības, ko ir attīstījis pats un ko viņam ir iemācījuši treneri."

Kā ziņojām, Pļuščenko pārliecinoši uzvarēja īsajā programmā, bet piektdien sacensības turpināsies ar izvēles programmu, kas krievu sportistam ir īpaši nepieciešama, lai kvalificētos Soču olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!