Foto: AP/Scanpix/LETA

Sešiem Krievijas distanču slēpotājiem, kuri bija saņēmuši Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) diskvalifikācijas, aizliegts piedalīties arī Pasaules kausa posmos, ceturtdien paziņoja Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS).

Vēl pirms nedēļas FIS slavenajam Aleksandram Ļegkovam, Maksimam Viļegžaņinam, Aleksejam Petuhovam, Jevgēņijam Belovam, Jevgēņijai Šapovalovai un Jūlijai Ivanovai ļāva piedalīties pagājušajā nedēļas nogalē Somijā notikušajā Pasaules kausa posmā, tomēr nu viņi saņēmuši pagaidu diskvalifikācijas.

Vēl novembra sākumā Ļegkovs, kurš 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs ne tikai guva zeltu 50 kilometros, bet arī izcīnīja sudrabu 4x10 kilometru stafetē, saņēma diskvalifikāciju un viņa rezultāti Olimpiādē tika anulēti. Tāpat diskvalificēts tika Viļegžaņins, kurš ir Soču olimpisko spēļu vicečempions 50 kilometru distancē, 4x10 kilometru stafetē un komandu sprintā.

Šiem sešiem SOK diskvalificētajiem sportistiem uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Sākotnēji FIS šos slēpotājus nediskvalificēja, jo tā vēlējās pārliecinošākus pierādījumus no SOK puses, kas tagad esot saņemti.

"FIS ir pārsteigta par šīs sistemātiskās sazvērestības apjomu, lai Krievijas sportisti izvairītos no pozitīvām dopinga analīzēm Soču olimpiskajās spēlēs. SOK lēmumā tas ir detalizēti izskaidrots ar acīmredzamiem pierādījumiem," teikts FIS paziņojumā.

Nākamnedēļ SOK lems par Krievijas komandas pielaišanu 2018. gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm. Pastāv reāla iespēja, ka Krievijas delegācijai var tikt liegta dalība februārī gaidāmajam sporta forumam.

Ziņots, ka SOK atņēmusi Krievijas sportistam Aleksandram Tretjakovam 2014. gada Soču olimpisko spēļu zelta medaļu skeletonā. Visticamāk, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram tagad pienākas bronzas godalga. Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF).

Tāpat zelts atņemts bobsleja divniekos un četriniekos triumfējušajam Aleksandram Zubkovam, kas pirmo vietu četrinieku sacensībās, visticamāk, ļaus iegūt Oskaram Melbārdim, kuram pēc cita krievu pilota Aleksandra Kasjanova diskvalifikācijas pienāktos bronza arī divniekos.

Krievija 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

SOK komisija prioritāri izmeklē to sportistu lietas, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!