Foto: AP/Scanpix/LETA
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) 2022. gada ziemas olimpisko spēļu programmu papildinājusi ar sešām jaunām sporta disciplīnām, informē organizācija.

2022. gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu programmā iekļautās jaunās disciplīnas:

- sieviešu monobobsleja sacensības;

- jauktā stafete šorttrekā;

- jauktais komandu turnīrs tramplīnlēkšanā;

- jauktās komandu sacensības slēpošanas akrobātikā;

- jauktās komandu sacensības snovbordā;

- sieviešu un vīriešu sacensības 'big air' frīstailā.

Tāpat SOK uzsver, ka nākamā ziemas olimpiāde būs visvienlīdzīgākā dzimumu sadalījuma ziņā: izcīnāmo medaļu skaits starp vīriešiem, sievietēm un jauktajām komandām būs gandrīz vienāds.

2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs sieviešu sacensībās sadalīja 44 medaļu komplekti, vīriešu sacensībās — 50, bet jauktajās disciplīnās — astoņas. Nākamajās spēlēs Pekinā šī attiecība būs 46, 51 un 12.

Mainīsies arī sportistu sadalījums pa dzimumiem sacensībās: skeletonā, paliekot esošajam dalībnieku skaitam, startēs par 12 mazāk vīriešu, vietu atdodot dāmām. Olimpiskajā sieviešu hokeja turnīrā dalībnieku skaits palielināts par divām komandām, līdz ar tajā piedalīsies par 46 sievietēm vairāk. Kamaniņu sporta sacensībās vīriešu konkurencē par pieciem sportistiem mazāk, lai nodrošinātu "dzimumu balansu" vieninieku sacensībās. Lielākais sportistu-vīriešu zaudējums būs ātrslidošanā un slēpošanas disciplīnās — lai panāktu dzimumu vienlīdzību, attiecīgi par 26 un 41 sportistu mazāk būs vīriešu sacensībās.

Nākamajās olimpiskajās spēlēs startējošo sieviešu skaits būs 1314 sportistes, kas ir par 103 vairāk nekā Phjončhanā, un dāmas būs jau 45,44% no visa dalībnieku sastāva. Attiecīgi vīriešu olimpiešu skaits samazināsies no 1722 Phjončhanā uz 1578 Pekinā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!