Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 19.martā, Somijas ziemeļu ciematiņā Suomutunturos sāksies Baltijas kauss kalnu slēpošanā, kurā piedalīsies piecu valstu kalnu slēpotāji – Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas un Somijas. Sacensības šajā gadā rīko Latvijas Slēpošanas savienība, informē Slēpošanas savienības preses pārstāvis Ivars Bācis.

Šogad Baltijas kauss Suomutunturos norisināsies jau ceturto reizi. Nomainot Austriju, pirmā reize Somijā bija 2010.gadā, kad Baltijas kausu rīkoja Latvija, un pēc diviem gadiem, kad arī abas pārējās Baltijas valstis bijušas rīkotāja statusā, sacensību rīkošanas gods atkal ir pienācis mūsu valstij. Šoreiz Baltijas kausa programmā papildus ierastajām trīs kalnu slēpošanas disciplīnām - supergigantam, milzu slalomam un slalomam, kas norisināsies minētajā secībā no 19. līdz 21.martam, būs arī ceturtā disciplīna - superkombinācija, kas notiks pirmajā dienā un kurā tiks skaitīts pirmās disciplīnas supergiganta laiks un papildus tiks veikts slaloma brauciens. Baltijas kausā startēs visas trīs jauniešu grupas, un, protams, juniori, elites grupa un tā saucamā meistaru grupa, kas iepriekš bija pazīstama kā seniori. Turpinājumā trešdien paredzēts milzu slaloms, bet ceturtdien - slaloms. Baltijas kauss noslēgsies piektdien, 22..martā, kad savā vienīgajā disciplīnā - milzu slalomā - sacentīsies paši jaunākie dalībnieki - D grupas pārstāvji.

Pagājušajā gadā vīriem elites grupā visās trijās disciplīnās uzvaras svinēja Latvijas pārstāvji, un tikai slalomā trijniekā ļaujot iekļūt igaunim Tonisam Luikam. Par interesantu un aizraujošo cīņu parūpējās Kristaps Zvejnieks un Roberts Rode, kur, piekāpjoties supergigantā, bet uzvarot abās slaloma disciplīnās, ar 2:1 pārāks bija Kristaps. Rode pirms mēneša FIS sacensībās Slovēnijā uzstādīja karjeras rekordu FIS punktos (40 punkti) un noteikti mēģinās aizstāvēt Baltijas kausa supergiganta titulu, kuru izcīnījis pēdējos divus gadus, kā arī izcīnīt vēl kādu klāt, savukārt, Kristaps šosezon veiksmīgi ir startējis ne tikai savās ierastajās slaloma disciplīnās, tā kā noteikti pretendēs tāpat kā pērn uz uzvaru visās disciplīnās. Abiem pa vidu var iejaukties, protams, arī kāds cits, tajā skaitā Mārtiņš Onskulis, kurš nupat ieguva 27 FIS punktus slalomā, kā arī Miks Zvejnieks un Kaspars Daugulis, kuri pārsvarā ierindojas no otrās līdz ceturtajai vietai.

Dāmām mūsējām kalnu slēpotājām pērn un pirms diviem gadiem divas uzvaras, divus gadus pēc kārtas milzu slalomā ļaujot triumfēt igaunietei Trīnei Tobi. Slalomā, ja būs atguvusies no traumas, galvenā pretendente uz uzvaru būs Lelde Gasūna, bet arī pārējās izlases dalībnieces, kas startēja pasaules čempionātā Šladmingā, kā Meldere, Krūmiņa un māsas Bondares ir favorītu pulkā.

Šobrīd Somijā ir auksts laiks, pa dienu saulē sasilstot līdz mīnuss astoņiem grādiem, bet naktī pārsniedzot mīnuss divdesmit. Vietējie somi ir priecīgi un pagodināti, ka atkal pie viņiem notiek šīs labā līmenī noorganizētās sacensības.

Suomutuntutos ieradušies gan paši mazākie D grupas (2003.gpads un jaunāki), visu trīs jauniešu grupas pārstāvji, kā arī juniori un pieaugušie. Daļa no Latvijas izlases, nupat nostartējuši FIS sacensībās Tahko (Somijā), arī ir ieradušies Suomutunturos. Pirmajā dienā jau gaidāmas interesanta cīņas vienīgajā ātrumdisciplīnā. Pēdējos divus gadus supergigantā uzvarējis Roberts Rode, un šogad viņš var sasniegt "hattrick", bet tieši šajā disciplīnā (vienīgajā no visām Baltijas kausā - aut.piez.) uzvaras trūkst Kristapam Zvejniekam, kurš pērn bija ātrākais starpfinišā, bet beigās uzrādīja otro laiku. Viņu starpā var iejaukties arī Mārtiņš Onskulis. Dāmām uz uzvaru pretendē vairākas izlases dalībnieces, bet šoreiz uz starta neredzēsim Agnesi Āboltiņu, kurai šī disciplīna ir spēcīga un kurai ir jāstartē Norvēģijas sacensībās, kur viņa šobrīd dzīvo un mācās.

Svētdien vakarā notika pirmā komandu pārstāvju sanāksme, kurā tika īsi pastāstīts par sacensību norisi, iepazīstināts ar sacensību žūriju. Ceturtdien pēc slaloma sacensību dalībnieki varēs sacensties virtuāli, noskaidrojot labāko kalnu slēpotāju datorspēlē. Beidzoties pārstāvju sanāksmei, Suomutunturu naksnīgajās debesīs varēja vērot pamatīgu ziemeļblāzmu. Tas bija jauks sveiciens visiem sacensību dalībniekiem un arī līdzjutējiem Latvijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!