Foto: AFP/Scanpix/LETA
Titulētā norvēģu distanču slēpotāja Terēza Juhauga nedrīkstēs startēt 2018. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, jo Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) pagarinājusi viņas diskvalifikāciju, vēsta ārvalstu masu mediji.

Norvēģijas olimpiskā komiteja (NOK) sākotnēji diskvalificēja Juhaugu uz 13 mēnešiem, bet sods beigtos 2017. gada novembrī. Tomēr tagad CAS pagarināja sodu vēl uz pieciem mēnešiem, tādējādi slēpotāja sacensību apritē drīkstēs atgriezties tikai 2018. gada aprīlī.

Analīzēs, ko Juhauga nodeva 2016. gada septembrī treniņnometnē Itālijā, tika atrasts anaboliskais steroīds klostebols. Sportiste apgalvoja, ka tas viņas organismā nonācis ar lūpu aizsargkrēmu, ko ieteicis izlases ārsts. Norvēģijas antidopinga aģentūras izmeklēšanas komisija novembrī atzina, ka sportiste dopingu neesot lietojusi apzināti, taču slēpotāja neesot "pārbaudījusi, kādu aizliegto preparātu saņēmusi un lietojusi".

Vēlāk sportistei piešķīra 13 mēnešu diskvalifikāciju, bet Starptautiskā Slēpošanas savienība (FIS) aicināja CAS pagarināt sodu. Tagad CAS pieņemtais lēmums ir galējais un to nevar apstrīdēt.

"Izvērtējot visus lietas apstākļus, CAS lēma, ka Juhauga nav veikusi vienkāršāko iepakojuma pārbaudi. Uz iepakojuma minēta ne tikai aizliegtā viela, bet tur ir arī brīdinājums par iespējamu dopinga lietošanu," teikts CAS paziņojumā.

29 gadus vecā norvēģu distanču slēpotāja ir septiņkārtējā pasaules čempione, tomēr olimpiskajās spēlēs viņa nav izcīnījusi zelta medaļu individuālās sacensībās. Pagaidām vienīgā viņas olimpiskā zelta medaļa izcīnīta Norvēģijas izlases sastāvā 4x5 kilometru stafetē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!