Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ceturtdien Lozannā 25 starptautiskajām federācijām nodevusi sarakstu ar 300 Krievijas elites sportistu vārdiem, kas iegūti no Maskavas antidopinga laboratorijas datu bāzes un pār kuriem krīt aizdomu ēna par dopinga lietošanu, vēsta ārzemju mediji.

Šie sportisti, kas pārstāv gan vasaras, gan ziemas sporta veidus, laikā no 2012. gada aprīļa līdz 2015. gada septembrim varētu būt nodevuši pozitīvas dopinga analīzes, raksta portāls "insidethegames.biz". Daļa no šiem atlētiem pretendē uz dalību gaidāmajās ziemas olimpiskajās spēlēs Korejā.

Informācijas iegūšana no Maskavas antidopinga laboratorijas Laboratoriju informācijas pārvaldes sistēmas (LIMS) datu bāzes iegūšana notika bez sadarbības ar Krieviju, norāda WADA. Sarakstā bija apmēram 10 000 personu vārdi, taču tas saīsināts līdz 300 elites sportistiem. Par šāda saraksta esamību ziņoja arī WADA informators, bijušais Maskavas antidopinga aģentūras direktors Grigorijs Rodčenkovs, uz kura liecībām balstījās arī WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs, kanādiešu jurists Ričards Maklārens.

Aizdomās turēto sportistu sarakstu federāciju pārstāvjiem nodevis WADA Izlūkošanas un izmeklēšanas departaments direktors Ginters Jongers. Sporta organizācijas savukārt izteikušas cerību, ka jaunā informācija ļaus "izkustināt iestrēgušās lietas". Departaments šo datu bāzi ir atjaunojis, apstiprinājis tās autentiskumu, bet slēptais saturs "atklāts un izanalizēts".

"Lai arī LIMS dati vieni paši nevar būt pietiekami, lai konstatētu antidopinga noteikumu pārkāpumu, taču tie ir ļoti ticami pierādījumi, ko var izmantot ar citiem pierādījumiem," norāda Jongers.

WADA rīcībā esošā informācija, kas apstiprina centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšanu Krievijā Soču olimpisko spēļu laikā, tika nodota arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izmeklēšanas komisijai, ko vada Deniss Osvalds. Kā zināms, 5. decembrī SOK, pamatojoties uz abu savu izmeklēšanas komisiju atklājumiem, piesprieda Krievijas Olimpiskajai komitejai (KOK) diskvalifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!