Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ceturtdien Seulā nolēma neatjaunot Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbību, tādējādi vēl vairāk palielinot iespēju Krievijai netikt pielaistai dalībai 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm.

Ceturtdien notikušajā WADA sanāksmē uzsvērts, ka Krievija joprojām nav izpildījusi divas no galvenajām prasībām, lai atjaunotu RUSADA darbību. Pirmkārt, Krievija publiski joprojām nav atzinusi starptautisko izmeklētāju ziņojumu, kurā Krievija tiek vainota valsts atbalstītā plašā dopinga programmā. Otrkārt, Krievija nav devusi atļauju neatkarīgiem izmeklētājiem piekļūt urīnanalīžu paraugiem, kas iegūti ziņojumā minētajā dopinga krāpšanās laikā.

Krievija un tās amatpersonas jau ilglaicīgi noliedz, ka bijusi realizēta valsts atbalstīta dopinga programma, bet visos dopinga pārkāpumos vainojamas atsevišķu personas. Šo faktu ceturtdien notikušajā sanāksmē vēlreiz uzsvēris Krievijas Olimpiskās komitejas (ROK) prezidents Aleksandrs Žukovs. "Mēs pilnībā noliedzam valsts atbalstītas dopinga sistēmas esamību. Skaidrs, ka pilnīga un bezierunu Maklārena ziņojuma atzīšana nav iespējama. Tādas prasības nevar un nedrīkst būt par ieganstu, lai liegtu RUSADA darbības atjaunošanu," uzskata ROK prezidents.

RUSADA darbības atjaunošana būtu bijis viens no priekšnosacījumiem, lai Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmums par Krievijas pielaišanu dalībai ziemas olimpiskajās spēlēs būtu pozitīvs. Tagad pēc negatīva lēmuma pieņemšanas Krievijas sportistu dalība 2018. gada olimpiskajās spēlēs ir apšaubāma.

ASV Dopinga aģentūras vadītājs Treviss Tigarts kārtējo Krievijas izgājienu nodēvējis par "vēl vienu nožēlojamu brīdi visā šajā netīrajā dēkā".

"Vērojot viņu nevēlēšanos atzīt acīmredzamos pierādījumus, neredzu citu variantu. Tagad godīgiem sportistiem atliek vien satraukti gaidīt, vai SOK ar savu lēmumu iestāsies par viņu tiesībām vai nē," uzsver Tigarts.

WADA lēmums un Žukova paziņojums tikai palielina iespēju, ka SOK decembrī gaidāmais lēmums par Krievijas delegācijas pielaišanu dalībai Phjončhanas olimpiskajās spēlēs varētu būt negatīvs. SOK decembra sākumā pētīs atsevišķu Krievijas sportistu dopinga pārkāpumu gadījumus un vairāku komisiju ziņojumus par Krievijas valsts atbalstītās dopinga programmas realizāciju.

Pēc Kanādas jurista Ričarda Maklārena skandalozajiem ziņojumiem SOK izveidojusi divas izmeklēšanas komisijas saistībā ar iespējamiem Krievijas dopinga pārkāpumiem. Komisija, ko vada Deniss Osvalds, izmeklē Krievijas sportistu saistību ar dopinga analīžu mahinācijām Soču olimpisko spēļu laikā, bet otra, ko vada Samuels Šmits, izmeklē Krievijas valsts ierēdņu saistību ar iespējamo dopinga pārkāpumu piesegšanu.

No komisiju izmeklēšanas iznākuma atkarīgs, vai Krievijai būs atļauts startēt 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs. Kā zināms, pirms 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm SOK nobalsoja pret Krievijas pilnīgu diskvalifikāciju, nododot sporta veidu federācijām lemt par Krievijas sportistu pielaišanu spēlēm. Tā rezultātā Rio spēles izlaida Krievijas vieglatlēti, svarcēlāji un citu sporta veidu pārstāvji. Savukārt Krievijas paralimpiešiem bija liegts startēt Rio paralimpiskajās spēlēs, kā arī Krievija ir atstādināta no dalības Phjončhanas paralimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!