Foto: F64

Kamaniņu sportā sportistiem jāveic trase, guļot uz muguras uz kamanām. Ātrākais sportists tiek pasludināts par uzvarētāju.

Lai gan braukšana ar kamanām Eiropā, Alpu kalnu valstu teritorijās, bija zināma kopš 17. gadsimta, kā sporta veids kamaniņu braukšana izveidojās tikai 19. gadsimta nogalē. Sākotnēji ar kamanām cilvēki Alpos šķērsoja kalnu masīvus, tādējādi ātrāk un arī ērtāk ziemas periodā veicot tirdzniecību. Ikdienišķais tirdzniecības sfēras darbs iedzīvotājiem ar laiku pārvērtās par sacensībām, līdz 1882. gadā Davosā notika pirmās kamaniņu braukšanas sacensības. Vēlāk notika pirmās starptautiskās sacensības, attīstījās kamanu izgatavošana, veidojās sporta klubi. Līdz pirmajam Eiropas čempionātam bija gan jāgaida kāds laiks un tas notika vien 1914. gadā, bet pasaules čempionāti tiek rīkoti vien kopš 1951. gada. Savukārt Starptautiskā kamaniņu braukšanas federācija (FIL) izveidota vien 1957. gadā.

Kamaniņu sports Ziemas olimpiskajās spēlēs ir kopš 1964.gada Insbrukas spēlēm. XXIV ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā kamaniņu sportā tiks sadalīti četri medaļu komplekti – vīriešiem un sievietēm individuāli, kā arī divniekiem, un trešo reizi vēsturē – komandu stafetē. Vīriešu un sieviešu sacensībās sportisti veic četrus braucienus divās dienās, bet divniekos - divus vienā dienā. Stafetē komandā ir viens vīrietis, viena dāma un viens divnieks.

Sacensības risināsies Jandziņas olimpiskajā bobsleja un kamaniņu sporta trasē, kas atrodas Pekinas priekšpilsētā apmēram 90 kilometrus no pilsētas centra. Šajā trasē medaļas sadalīs arī skeletonisti un bobslejisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!