Foto: Viesturs Lācis

Latvijas skeletona komandas vadītājs Dainis Dukurs joprojām pauž sašutumu par Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) nespēju pieņemt lēmumus Krievijas dopinga skandāla sakarā un uzskata, ka Latvijas sportisti līdzīgu notikumu gadījumā būtu "izsmērēta pa sienu". To viņš nekautrējās teikt LTV tiešraidē no sacensībām Vācijā.

Kā zināms, SOK ir diskvalificējusi Krievijas Olimpisko komiteju par valstī realizēto plašo dopinga programmu. Tomēr "tīrie" krievu sportisti, kuri atbildīs SOK izstrādātajiem kritērijiem un kurus SOK aicinās startēt, drīkstēs braukt uz Phjončhanu, ja vien paši vēlēsies.

Tikmēr IBSF vilcinās ar lēmumu pieņemšanu saistībā ar SOK sodītajiem krievu skeletonistiem un bobslejistiem. Sākotnēji IBSF ņēma vērā SOK lēmumu un atstādināja šos sportistus no visām sacensībām, tomēr pēc tam mistiska "uzklausīšanas komisija", kas esot it kā sapulcējusies Minhenes lidostā, šo lēmumu atcēla. Vēlāk IBSF paziņoja, ka nav apmierināta ar "uzklausīšanas komisijas" spriedumu, tomēr diskvalifikāciju nobijās atjaunot.

"Mēs gaidām savas federācijas lēmumus. Gribētos, lai (IBSF prezidents Ivo) Ferriani kungs nostātos ar mums – ar tiem, kas ir "tīri". Bet viņš cītīgi stāv krievu pusē, raksta dažādas muļķības IBSF mājaslapā internetā par kaut kādiem "noklausīšanās paneļiem"," dusmīgs par IBSF nespēju pieņemt bargus lēmumus LTV tiešraidē no Vinterbergas trases bija Dainis Dukurs.

Šajā nedēļas nogalē bobsleja un skeletona saime startē Vācijā, Vinterbergas trasē, kurā gan IBSF vadība nav ieradusies. Dainis Dukurs pieļauj, ka nākamajā nedēļas nogalē Īglsā, kur risināsies Pasaules kausa kārtējais posms un Eiropas čempionāts, vairāku valstu komandas varētu aicināt IBSF vadību sniegt skaidrojumus. "Tāpat kā pagājušajā gadā, atkal tiek nospēlēt spēlīte, kad kaza ir dzīva un vilks ir paēdis. Bet tā nemēdz būt."

"Nav saprotams, ko (IBSF) dara. Te notiek spēles. Ja tā būtu Latvija, kas būtu iekūlusies tik nesmukās problēmās, tad mēs būtu izsmērēti pa sienām, grīdu, un kaut kas tiktu arī griestiem. Un mēs neelpotu. Bet nu tā ir Krievija... Tas ir cits stāsts. Mēs starp sponsoriem redzam "Gazprom", tāpēc kaut kā ir "jāizvingro". Un tagad notiek tāda vingrošana," turpina Dainis Dukurs. "Tie cilvēki un sportisti, kuri bijuši "tīri", ir diezgan izbrīnīti un nesaprot. Bet tāda ir mūsu federācija un ar to jāsamierinās. Kad būs jauns prezidents, jauna valde, tad būs cita saprašana. Bet tagad ir tā, kā ir."

Dainis Dukurs pieļauj, ka vairāku valstu komandas pēc gadu mijas varētu izlemt par Pasaules kausa posmu boikotu, ja IBSF turpinās vilcināties un nesteigs pieņemt nekādus lēmumus. "Treneru un sportistu galvas "vārās", bet visi tāpat briest lielajam notikumam (olimpiskajām spēlēm Phjončhanā). Viens uz otru skatās, bet ir tādi, kuri jebkuros apstākļos startēs. Nosacīti, mēs – Latvijas komanda – esam labuma guvēji, jo mūsu sportisti saņems medaļas. Protams, ja saņems."

"Lielā uzvara ir tā, ka notikusi tīrīšana un ir uzsists pa pirkstiem tam, kurš atļāvās organizēt valsts pārvaldītu dopinga sistēmu. Tas ir liels ieguvums visam sportam," uzskata Dainis Dukurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!