Foto: F64

Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs pēc izcīnītās ceturtās vietas olimpiskajās spēlēs bija sajūsmināts par augsto sasniegumu un neskuma par netikšanu starp medaļniekiem. Turklāt Silovs atklāja, ka viņam ceturto vietu sapnī nosapņojusi trenere Diāna Stupele.

Silovs otrdien Phjončhanas olimpiskajās spēlēs sasniedza šobrīd augstāko Latvijas sasniegumu, ieņemot ceturto vietu 1500 m distancē. Šī distance Silovam ir parocīgākā un tieši šeit viņš cerēja uz augstāku vietu. No bronzas viņu šķīra 0,32 sekundes, turklāt trešo vietu kopvērtējumā ieņēma viņa partneris 15. skrējienā – mājinieks Minsoks Kims.

Silova ceturtā vieta ir jauns Latvijas sportistu rekords šajā sporta veidā. 1968. gadā piekto vietu olimpiskajās spēlēs zem PSRS karoga izcīnīja Lāsma Kauniste, kura to arī ieguva 1500 metru distancē.

"Pēc pēdējā pāra finiša bija saviļņojums un gandarījums. Zināju, ka varu labi noslidot. Man bija tāda sajūta. Galvenais bija noskaņoties un nepārdegt, kas arī izdevās," pirmajās emocijās dalījās Latvijas sportists, kuram šīs ir trešās olimpiskās spēles. "Pēdējā mēnesī cītīgi strādājām pie tehnikas uzlabošanas. Visu izdarījām ar 110% atdevi un par to ir gandarījums."

Latvijas ātrslidotājs atklāja nelielu noslēpumu – viņam ceturto vietu nosapņojusi trenere Stupele. "Pirms pēdējiem skrējieniem saskatījos ar treneri un viņa saka man – es tev kaut ko vēlāk pateikšu. Izrādās, viņa nosapņoja, ka man būs ceturtā vieta. Skatos pēdējo pāri, tajā viens nokrita un otrs vairs nevarēja "pārsist" manu laiku. Tā arī bija. Tomēr sajūta ir tā, ka esmu izcīnījis, nevis zaudējis (bronzu)."

Silova uzrādītais laiks viens minūte un 45,25 sekundes ir viņa karjeras labākais rezultāts ātrslidošanas ovālos jūras līmenī. Pats Phjončhanas olimpiskais ledus bijis ļoti ātrs, ko apliecina rezultāti. "Te ir ledus meistari no Kanādas, kas taisa Kalgari trasi. Leuss ir sauss, "lūst". Tas nozīmē – ieliekot pilnu jaudu, ledus tā kā izlūst. Jāslido piesardzīgi, jo nedrīkst skriet uz maksimumu. dažiem sportistiem varbūt tas nav parocīgi. Sākumā jāslido ekonomiski ar 90% jaudu."

Silovs atzīst, ka beigās spēks bija zudis, tomēr tas apliecina, ka distances gaitā tika atdoti visi spēki, lai tiktu tik augstu. "Kājas ir "pilnas", muskuļi iet krampī. Gribasspēks ir, bet tu fiziski nevari pielikt. Praktiski centies jau noturēties uz slidām, jo sāk zusts līdzsvars. Muskuļi sāka "krist cauri", nevarēja beigās noturēt to slodzi."

Silovs daļu sava panākuma saista ar veiksmīgo izlozi. Viņam skrējienā pārī ielozēja korejieti Minsoku Kimu, kuram tika bronza. Tāpat viņam startā bija ārējais celiņš, bet finišēt vajadzējis pa iekšējo, kā viņš pats vēlējies.

Latvijas olimpietis atkārtoti norādīja, ka daudz ko palīdzējusi atbrīvošanās un psiholoģiskā sagatavošanās. "Godīgi? Bija lielāka ticība sev kā ierasti. Viss atkarīgs no tā, kā noskaņojies. Mēs visi esam diezgan līdzīgi stipri. Visi esam vienādi sagatavojušies, bet daudz kas ir galvā. Vakar treniņā uztaisīju "ātro" apli, kuru noslidoju ar 90% intensitāti. Un tas bija mans ātrākais aplis virs jūras līmeņa trasēs, tad sapratu, ka viss ir kārtībā. Neļauj sev tām bailēm ietekmēt, negatīvām domām iesēsties tevī. Tās gan atnāk, bet ātri aiziet prom. koncentrējos. Viss jau ir izdarīts, atliekt tikai pirms starta vēl atbrīvoties."

Silovam tagad paredzēts starts 1000 m distancē un masu starta sacensībās, kurās viņam ir labas cerības pacīnīties par augstu vietu.

"1000 m distancē vājā vieta ir starts, kur zaudēju apmēram pussekundi. Ja sanāk starts, tad var pacīnīties par desmitnieku. Vairāk tas ir sprinteru pasākums. Bet ja jau esmu kvalificējies.... Man pašam patīk šī distance," par nākamo startu, kas paredzēts vien 23. februārī, saka Silovs.

Savukārt dienu vēlāk Silovs noslēgs savu dalību trešajās olimpiskajās spēlēs ar masu startu. "Tāds šorttreka variants – viss vai nekas. Te nav neviens, kas nemācētu šo distanci," norāda Silovs, uzsverot, ka savulaik šorttrekā iegūtās zināšanas nebūs nekāds pluss. "Būs grūti prognozējamas sacensības, tāda liela zīlēšana, jo pusfināls un fināls vienā dienā. Gatavošos ar 110% atdevi. Izdomāšu vairākus taktikas variantus. Tur risks būs daudz lielāks. Būs jāriskē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!