Foto: LETA

Latvijas karognesējs šī gada olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Daumants Dreiškens cer, ka bobslejisti arī sacensībās parūpēsies par to, lai pārējā pasaule ieraudzītu valsts karogu.

Pirmdien, 29. janvārī, tika paziņots, ka Latvijas karogu gaidāmo Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā nesīs pieredzējušais bobsleja stūmējs Dreiškens.

"Pirms pasākuma domājām, ko sūtīt uz šejieni, jo mums vēl atlikušas pāris dienas Ventspils treniņnometnē. Pārējā komanda palika trenēties, bet mani ar Intaru Dambi atsūtīja uz šo pasākumu," žurnālistiem teica Dreiškens.

Viņš domājis, ka karoga nešana tiks uzticēta kādam no bobsleja pilotiem - Oskaram Melbārdim vai Oskaram Ķibermanim.

"Par sevi nebiju iedomājies, man nebija nekādu aizdomu, ka varētu būt pelnījis šo titulu vai nomināciju. Kad sākās prezentācijas video, sapratu, ka tas būšu es. Pārsteigums man bija liels," uzsvēra Dreiškens.

Viņš uzskata, ka karoga nešana olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā ir kaut kas vienreizējs.

"Šāda iespēja gadās tikai reizi mūžā. Esi visas uzmanības centrā. Ceru, ka tā nebūs vienīgā reize, kad mēs, bobslejisti, prezentēsim savas valsts karogu. Cerams, tas notiks arī pēc sacensībām," atzīmēja Dreiškens.

Pirms četriem gadiem Sočos Dreiškens bija karognesējs olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā.

"Sanāk, ka tad noslēdzu, bet tagad atklāšu. Tomēr skaidrs, ka šis būs citādāk, jo lielāka vērība tiek pievērsta atklāšanas ceremonijai," secināja Dreiškens.

Phjončhanā Dreiškenam būs ceturtās olimpiskās spēles, turklāt pirms četriem gadiem Sočos viņš Oskara Melbārža četrinieku ekipāžā izcīnīja olimpisko sudrabu medaļu.

Tomēr, ja Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) apstiprinās krievu pilotu Aleksandra Zubkova un Aleksandra Kasjanova ekipāžu diskvalifikācijas no Soču Olimpiādes, Melbārža četrinieks tiks pie zelta godalgām, turklāt divniekos Melbārdis ar Dreiškenu, visticamāk, tiks pie bronzas.

Tāpat 2006.gada Turīnas olimpiskajās spēlēs Dreiškens ieņēma sesto vietu divniekos un desmito četriniekos Jāņa Miņina pilotētajās ekipāžās, bet 2010.gadā Vankūverā bija astotais divnieku sacensībās ar pilotu Edgaru Maskalānu.

Dreiškens ir arī 2016.gada pasaules čempions četrinieku sacensībās, planētas meistarsacīkstēs tiekot arī pie viena sudraba un divām bronzas medaļām, kamēr Eiropas čempionātos viņam ir piecas medaļas, tostarp divas zelta.

Latvijas karogu Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā pēc neatkarības atjaunošanas nesuši arī bobsleja piloti Jānis Ķipurs, Zintis Ekmanis un Sandis Prūsis, hokejisti Harijs Vītoliņš, Artūrs Irbe un Sandis Ozoliņš, kurš to darīja pirms četriem gadiem, kā arī skeletonists Martins Dukurs.

Kā zināms, Latviju nākamajā mēnesī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā pārstāvēs 34 sportisti deviņos sporta veidos, kā arī sastāvā iekļauts viens rezervists - bobsleja stūmējs Dambis. Izlasē būs 14 olimpiskie debitanti.

2018.gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!