Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ziemeļkorejas slēpotāju un slidotāju delegācija ceturtdien ieradās Dienvidkorejā uz ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā.

Lidmašīna nolaidās lidostā netālu no Dienvidkorejas pilsētas Kanjinas. Šis bija viens no retajiem tiešajiem avioreisiem starp pussalas abām daļām.

Kopumā desmit slēpotāji un slidotāji mitināsies sportistu ciematā Kanjinā, Dienvidkorejas austrumu krastā, kur risināsies sacensības ledus disciplīnās.

Abas valstis Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēs arī ar apvienotu sieviešu hokeja komandu. Jau pagājušajā nedēļā 12 Ziemeļkorejas hokejistes pievienojās kolēģēm no Dienvidkorejas.

Ārpus lidostas bija pulcējušies sagaidītāji ar lozungiem, uz kuriem bija attēloti apvienošanās karogi - zila Korejas pussalas kontūra uz balta fona, kā arī teksts "Mēs esam viens".

Janvāra vidū pēc darba sanāksmes pamiera ciemā Panmunjomā abas Korejas valstis vienojās ziemas olimpiskajās spēlēs atklāšanas ceremonijā soļot zem viena karoga, kā arī sacensībās startēt ar apvienotu sieviešu hokeja komandu.

Ziemeļkoreja iecerējusi uz spēlēm Dienvidkorejā līdzās sportistiem nosūtīt arī 140 cilvēku lielu orķestri, karsēju komandas, taekvondo paraugdemonstrējumu komandu un žurnālistus.

Oficiāli Phenjana nolēma sūtīt Ziemeļkorejas sportistus, augstas amatpersonas, māksliniekus un citas personas uz Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm, kas risināsies tiki 80 kilometrus uz dienvidiem no demilitarizētās zonas, kas sadala pussalu.

Tiesa, Phenjana nesen atcēla olimpisko spēļu svinību ietvaros Ziemeļkorejā plānoto kultūras pasākumu, kurā bija paredzēta arī Dienvidkorejas mākslinieku piedalīšanās.

Seula ilgu laiku centās panākt, lai spēles tiktu dēvētas par "Miera Olimpiādi" pretstatā Ziemeļkorejas bruņojuma programmām pret kurām Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Drošības padome vairākkārt virzījusi sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!