Foto: LETA
Pirmo reizi Latvijas olimpiskās delegācijas sastāvā 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Korejas kūrortā Phjončhanā būs savs drošības dienestu virsnieks. Korejā drošību par Latvijas sportistiem un amatpersonām gādās Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs.

"Mūsu darbā uztraukums ir sveša lieta. Es jau vairāk piedalos kā sava darba profesionālis," bez satraukuma pirms došanās uz 2018. gada olimpiskajām spēlēm portālam "Delfi" sacīja Velšs, kurš līdz šim tik liela līmeņa sporta pasākumos nav bijis.

Latvijas policijai un Velšam ir laba sadarbība ar Korejas kolēģiem. Tās ietvaros viņš 2015. gadā devās uz pasaules studentu spēlēm jeb universiādi, bet tagad sekojis aicinājums no Korejas puses doties uz ziemas olimpiskajām spēlēm un darboties starptautiskajā sadarbības centrā. Šajā centrā strādās daudzu valstu policijas pārstāvji, kuri palīdzēs Korejas kolēģiem olimpiskās spēles veidot vēl drošākas visdažādākajos aspektos.

"Galvenais aspekts, kādēļ izpelnījāmies tādu uzaicinājumu, ir mūsu mazās valsts lielā pieredze dažāda augsta līmeņa pasākumu rīkošanā. Šeit es domāju drošības jautājuma ziņā augsta līmeņa pasākumus," norāda Velšs. "Šis starptautiskais sadarbības centrs veidots, lai mēs ar savām zināšanām, pieredzi un padomu palīdzētu Korejai (nodrošināt drošību olimpiskās spēlēs), bet otrs uzdevums noteikti ir operatīvi uz vietas risināt problēmas ar komandas dalībniekiem, personālu, tūristiem vai mūsu līdzjutējiem, ja tādas rastos."

Starptautiskais sadarbības centrs darbosies aptuveni 40 minūšu brauciena attālumā no olimpiskā ciemata. Katru dienu rīta pusē Velšs piedalīsies drošības brīfingā, kur sniegs gan savus novērojumus, gan uzklausīs citu sniegto informāciju saistībā ar saviem uzdevumiem.

"Pirms došanās uz Koreju bija tikšanās ar mūsu olimpiešiem. Bija instruktāža par drošību. Pārrunājām elementāras prasības drošībai, kas varbūt īsti nav aktuālas sportistiem, jo viņi ir profesionāļi, labi visu pārzina un gatavojas saviem startiem. Pārrunājām arī lietas, ko nevajadzētu darīt," stāsta Velšs.

Velšs uzsver, ka Koreja, salīdzinot ar citām valstīm, ir ļoti droša un tur ir zems kriminogēnais līmenis. Valsts policijas pārstāvis kā piemēru min iepriekšējo vasaras olimpisko spēļu mājvietu Riodežaneiro, kur bija daudz augstāks riska faktors. "Zinot Koreju un Korejas kolēģus, drošība būs augstā līmenī. Viņi cenšas mazināt riskus, un šobrīd nav nekādas informācijas, ka olimpiskajām spēlēm būtu kaut kādi apdraudējumi.

Velšs nemācēja teikt, vai izdosies apmeklēt arī kādu sporta pasākumu. Pēc ierašanās Korejā viņam kopā ar citu valstu kolēģiem būs pirmā lielā sapulce, kur saņems norādes un darba uzdevumus, tikai pēc tam varēs spriest, vai izdosies apmeklēt sacensības un kādos sporta veidos.

Velšam ceļu un dzīvošanu apmaksā Latvijas Olimpiskās komiteja, bet Valsts policija segs apdrošināšanu un dienas naudu.

2018. gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā sāksies jau šonedēļ, 9. februārī, un risināsies līdz 25. februārim. Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 34 sportisti deviņos sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!