Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) piemērojusi pagaidu diskvalifikāciju Krievijas sportistēm Olgai Viļuhinai un Janai Romanovai, kurām par dalību valsts atbalstītā dopinga programmā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pirmdien atņēma 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas.

Lai gan abas biatlonistes beigušas karjeru, IBU viņas diskvalificējusi no jebkādas dalības starptautiskās federācijas rīkotajās sacensībās.

Viļuhina un Romanova 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs 4x7,5 kilometru stafetē izcīnīja sudrabu, turklāt Viļuhina bija otrā arī sprintā.

Jau pirms mēneša tika vēstīts, ka Soču olimpisko spēļu dopinga skandālā aizdomās turami tikai divi karjeru beiguši Krievijas biatlonistu, viņu personīgas neminot.

Tāpat IBU vēsta, ka kopš maija Krievijas biatlonistiem veiktas 109 dopinga pārbaudes. Šajā laikā paņemti 101 urīna paraugi, 98 sportistu bioloģiskās pases un septiņi asins paraugi.

Pārbaudes veikusi IBU, kā arī Lielbritānijas Antidopinga aģentūras (UKAD) kontrolē esošā Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA). Kā zināms, RUSADA patstāvīga darbība ir apturēta, taču starptautiskā pārraudzībā tā var veikt pārbaudes.

Kā vēstīts, SOK, balstoties uz tās izveidotās komisijas izmeklēšanu, par dalību valsts atbalstītā dopinga programmā 19 Krievijas sportistiem anulējusi 2014.gada Soču Olimpiādē sasniegtos rezultātus un diskvalificējusi viņus no olimpiskajām spēlēm.

Oficiāls lēmums par to, vai Krievija tiks vai netiks pielaista olimpiskajām spēlēm, tiks paziņots 5.decembrī.

2016.gadā SOK ignorēja Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) aicinājumus diskvalificēt Krieviju no Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm, atstājot lēmumu pieņemšanu katras individuālās sporta veida federācijas rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!