Foto: Publicitātes foto
Latvijas kamaniņu braucēju izlases galīgais sastāvs nākamā gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm noskaidrosies nākamā gada pirmajā nedēļā Pasaules kausa posmā Vācijas trasē Kēnigszē, par pēdējo vietu komandā cīnoties Rikam Kristenam Rozītim un Artūram Dārzniekam, pirmdien sacīja izlases galvenais treneris Kaspars Dumpis.

Pēc komandas iekšējās atlases šobrīd zināms, ka vīru vieniniekos Phjončhanā startēs Kristers Aparjods un Inārs Kivlenieks, kamēr Rozītim un Dārzniekam pēc pieciem Pasaules kausa posmiem un divām iekšējām kontrolsacensībām, šobrīd ir teju identisks rezultāts, bet Olimpiādē Latviju varēs pārstāvēt vien trīs vīru vieninieki.

"Tas, kurš nākamajā Pasaules kausa posmā Kēnigszē iebrauks labāko 12 skaitā, arī brauks uz Olimpiādi," par Rozīša un Dārznieka situāciju aģentūrai LETA sacīja Dumpis. "Ja divpadsmitniekā neiebrauks neviens no viņiem, tad uz Phjončhanu dosies Dārznieks, kurš novembrī treniņnedēļā olimpisko spēļu trasē mūsu iekšējos kontrolmačos bija labāks par Rozīti. Šobrīd iekšējā atlasē situācija ir tāda, ka Dārzniekam ir par punktu vairāk nekā Rozītim."

Šosezon Pasaules kausa pirmajos piecos posmos labāk veicies Rozītim, kurš ar 150 punktiem ir 20.vietā kopvērtējumā, esot uzreiz aiz Aparjoda, bet priekšā Kivleniekam, kamēr Dārznieks ar 73 punktiem ir 27.vietā.

Tomēr situācija šobrīd ir tāda, ka Rozītim, Kēnigszē netiekot labāko 12 braucēju skaitā, olimpiskās spēles, visticamāk, ies secen. "Pērn Dārznieks Pasaules kausa posmā Phjončhanā bija astotais un arī novembrī viņš kontrolbraucienos bija labāks par Riku. Kā abi puiši ar šo situāciju sadzīvo? Noteikti nav viegli, taču viņi abi ir draugi, Pasaules kausa posmos abi dzīvo vienā numuriņā. Diemžēl, bet tāds ir sports."

Šobrīd ir zināms, ka Phjončhanā startēs arī Elīza Cauce, Ulla Zirne un Kendija Aparjode, kā arī divnieki Andris Šics/Juris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš.

Latvijas kamaniņu braucējiem sezonas pirmā puse nav izvērtusies tāda kā vēlētos, vienīgo reizi uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos latviešiem kāpjot vien sestdien, kad Leikpleisidas trasē ASV trešo vietu Sprinta kausā izcīnīja brāļi Andris un Juris Šici.

"Protams, gribējās vairāk, taču pagaidām bijis pārāk daudz kļūdu. Komandu stafetē trīs reizes vismaz viens no mūsu posmiem pieļāva kļūdas, kas neļāva tikt pie godalgām un augstāk par piekto vietu. Tāpat joprojām ir daudz neskaidrību par jaunajām kamanām, jo nav tāds uzrāviens rezultātos, uz kuriem cerējām. Ja zinātu, kur ir problēma, to ātri atrisinātu un kamanas pārtaisītu, taču tagad ir jādomā un jāmeklē idejas, ko varam uzlabot. Tiesa, nezinu, vai tam pietiks laika, jo eksperimentēt varēsim vēl nākamajā posmā Kēnigszē, savukārt pēc tam Oberhofā, Lillehammerē un Siguldā jau sāksies cīņa par starta grupām Olimpiādē, tāpēc tur jau būs "jāmauc" ar labāko tehniku un uz visu klapi," stāstīja Dumpis.

Šosezon pārāk vāji klājies arī Latvijas dāmām, kur labākais rezultāts ir Ullas Zirnes divas desmitās vietas.

"Par Ullu Zirni var teikt, ka viņa startējusi labi. Jā, Vinterbergā viņa saņēma diskvalifikāciju, jo kamanām atnāca vaļā viena skrūve, kuras dēļ starp sliecēm parādījās sprauga, kas pēc noteikumiem nav atļauts, tomēr viņa braukusi savā līmenī. Diemžēl šobrīd "bedrē" ir Elīza [Cauce], kuru mums treneriem ir no tās jāizvelk ārā. Sportiste pati apzinās, ka šie nav viņas rezultāti. Elīza ļoti pārdzīvo, bet centīsimies viņu dabūt atpakaļ uz sliedēm," skaidroja Dumpis.

Pēdējā Pasaules kausa posmā nestartēja divnieks Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš, kuri pēdējā treniņbraucienā piedzīvoja pat divus kritienus viena starta laikā. "Par laimi, nebija nekas pārāk nopietns, taču pēc diviem kritieniem, kad puiši bija sasitušies, nolēmām, ka labāk nevajag riskēt," atzina Dumpis, kurš pirmdien ar daļu no Latvijas izlases mēro ceļu mājup no Vācijas.

"Daļa komandas mājās lidos vakarā, otra daļa esam ceļā. Kā kamaniņu braucēji sagaidīs Ziemassvētkus? Ar treniņiem. Siguldā brauksim ceturtdien, piektdien un sestdien, tad būs Ziemassvētki, bet 27. un 28.decembrī notiks Latvijas kauss. Savukārt jau 30.decembrī braucam uz Vāciju," tuvākajos plānos dalījās izlases galvenais treneris.

"Sezonas pirmajā pusē mani visvairāk iepriecinājuši jaunie puiši - divnieks Kristens Putins un Imants Marcinkēvičs, kā arī Kristers Aparjods, kuram gan ne visi starti izdevās. Pārējiem ir jāpieliek. Mēs nepadosimies, strādāsim," sacīja izlases treneris.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trīs olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!