Foto: Reuters/Scanpix

Vairāku pasaules valstu antidopinga aģentūras vērsušās pie Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) ar aicinājumu viest skaidrību saistībā ar Krievijas sportistu dalību 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs un viņiem paredzēto atlases kārtību.

19 valstu antidopinga aģentūru vadītāji aicinājumu pieņēmuši ceturtdien Nacionālo Antidopinga organizāciju institūta (NADO) tikšanās laikā Vācijā.

5. decembrī SOK diskvalificēja Krievijas Olimpisko komiteju (KOK) saistībā ar Soču dopinga skandālu. Krievijas sportistiem gan nav liegts startēt 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, tomēr Korejā krievu sportisti startēs kā "Olimpiskie atlēti no Krievijas" (OAR), viņi nedrīkstēs izmantot Krievijas karogu un svinīgās ceremonijās Krievijas himnas vietā skanēs Olimpiskā himna.

Lai gan SOK lēmums pieņemts pirms pusotra mēneša, atbildīgā SOK komisija nav paziņojusi skaidrus kritērijus, kādi sportisti tiks pielaisti olimpiskajām spēlēm.

"NADO vadītāji pauž cerību, ka SOK darba grupas lēmumi atbildīs pašreizējai situācijai sportā un aizstāvēs tīros sportistus. Ņemot vērā, ka kritēriji joprojām nav paziņoti, liek domāt, ka iespējas nav izmantotas, un apdraudētas tīro sportistu tiesības," teikts paziņojumā.

NADO vadītāji vērš uzmanību uz Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) un Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) rīcību saistībā ar Krievijas dopinga skandālu un ņemt piemēru no šīm organizācijām. Šīs organizācijas liegušas startēt Krievijas sportistiem, kamēr netiks pilnībā izpildītas izvirzītās prasības saistībā ar antidopinga noteikumu ievērošanu.

NADO rosina, ka OAR komandā startējušam sportistam ir jāatbilst sekojošām prasībām: vismaz pēdējo 12 mēnešu laikā sportistam veiktas starptautiski atzītas dopinga pārbaudes neatkarīgās laboratorijās; sportists nav iesaistīts kādās dopinga pārkāpumu lietās, kurās joprojām ir strīdi; sportistam nav saistība ne ar vienu dopinga pārkāpumos pieķerto treneri vai amatpersonu un viņa vārds nav minēts tā saucamajā "Maklarena ziņojumā".

Ričarda Maklārena otrajā ziņojumā, kas publicēts 2016. gada nogalē, Krievija vainota valsts līmeņa dopinga programmas realizēšanā, kura iesaistīti vairāk nekā 1000 augstākā līmeņa sportistu.
Pērc Maklārena ziņojuma SOK izveidoja divas izmeklēšanas komisijas – Denisa Osvalda vadītā nodarbojās ar Krievijas sportistu Soču olimpisko spēļu laikā nodoto dopinga analīžu atkārtotu pārbaudi, bet Samuela Šmita vadītā izmeklēja valsts saistību ar aizliegto preparātu lietošanu.

Pēc Osvalda komisijas ziņojuma vairāki Soču olimpisko spēļu medaļnieki no Krievijas ir saņēmuši diskvalifikācijas un nevarēs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Lielākā daļa lietu vēl gan ir atklātas un tuvākajā nedēļā gaidāmi lēmumi pēc iesniegtajām apelācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!