Foto: LETA
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma par Krievijas atstādināšanu no 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm pauda gandarījumu par šo soli un uzskata, ka beidzot taisnība ir uzvarējusi.

Kā ziņots, SOK otrdien lēma nekavējoties diskvalificēt Krievijas Olimpisko komiteju (KOK) no dalības Phjončahanas ziemas olimpiskajās spēlēs. Tomēr SOK pieļauj izņēmumu un ļaus startēt "tīriem" sportistiem, kuri būs izpildījuši striktas prasības. Šie sportisti startēs kā neatkarīgi zem olimpiskā karoga, bet oficiālās ceremonijās neskanēs Krievijas himna.

"Taisnība beidzot ir uzvarējusi! Negodīga rīcība var tik slēpta līdz zināmam brīdim, kad tā nāk gaismā. Un šis ir tas brīdis," portālam "Delfi" sacīja Latvijas olimpiskās kustības vadītājs.

Pirms pusotra gada SOK vēl bargi nesodīja Krieviju pirms Rio olimpiskajām spēlēm, tomēr Vrubļevskis norāda, ka toreiz nebija tik daudz pierādījumu. "Toreiz tas vairāk bija balstīts uz emocijām, bet tagad tas ir balstīts uz juridiskiem pierādījumiem."

"Olimpiskajai kustībai šādi smagi brīži bijuši daudzkārt. Atcerēsimies kaut vai notikumus 2000. gadu sākumā, kad bija korupcijas skandāls. Toreiz SOK prezidents Huans Antonio Samarančs izveidoja speciālu komisiju, sodīja vairākus korupcijā ieslīgušos SOK locekļus. Šādi brīži ir bijuši, un tas tikai pierāda olimpiskās kustības dzīvotspēju un spēku," uzskata Vrubļevskis. "Domāju, ka tagad tikai pieaugs uzticēšanās sporta vadības organizācijām. Jaundibinātā starptautiskā testēšanas laboratorija (ITA) nodrošinās neatkarīgu pieeju sportistu pārbaudēm, neatkarīgi no pilsonības, tautības, valsts, sporta veida – to nevarēs ietekmēt ne politiski, ne nepolitiski. Soču lieta jau arī izgaismoja WADAs darbības sistēmas nepilnības, ja varēja pieļaut šādu situāciju WADAs laboratorijā, WADAs atbildībā esošā objektā, burtiski deguna galā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!