Foto: LETA

MTG grupas darbības dēļ Latvija var zaudēt tiesības pārraidīt Soču olimpisko spēļu hokeja turnīru, piektdien paziņoja Latvijas Televīzija (LTV). LTV arī vērsusies ar aicinājumu anulēt Olimpisko spēļu tendera rezultātus sadaļā, kas attiecas uz hokeja spēļu pārraidīšanu.

Kā zināms, Soču olimpisko spēļu translācijas Latvijā piedāvās LTV, bet ekskluzīvas tiesības Latvijā translēt olimpiskā hokeja turnīra norisi ieguva MTG grupa, kas pēc gadu mijas aiziet no publiskās apraides un bez maksas nebūs pieejama Latvijas iedzīvotājiem.

"Kā liecina informācija publiskajā telpā, MTG grupa ir uzsākusi pārrunas par šo tiesību nodošanu trešajai pusei, kas ir pretrunā ar starptautiskās licences pamata noteikumiem un var novest pie tā, ka licence tiek anulēta un Latvijas skatītājam hokeja spēles no Ziemas Olimpiskajām spēlēm Sočos vispār nav pieejamas," paziņojumā norāda LTV. "Šādas komerctelevīziju rīcības rezultātā tiek būtiski pārkāpti licences deklarētie noteikumi. Starptautiskā tendera noteikumu ignorēšana nodara būtisku zaudējumu gan sabiedriskajam medijam, kas arī bija gatavs nodrošināt hokeja pārraidīšanu, gan visai Latvijas sabiedrībai kopumā. Latvijas Televīzija uzskata, ka šajā gadījumā tiek pārkāptas godīgas konkurences normas."

Ziemas Olimpisko spēļu Sočos pārraidīšana notiek, pamatojoties uz licences noteikumiem. Tiesības pārdot 2014. un 2016. gada Olimpisko spēļu licenci Latvijas teritorijā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) deleģēja starptautisko kompāniju "Sportfive", kas organizēja tenderi raidtiesību iegādei. Saskaņā ar tendera rezultātiem, Latvijas Televīzija ieguva tiesības pārraidīt brīvā ētera televīzijā visu olimpisko spēļu notikumus, izņemot hokeju. Tiesības uz hokeja turnīra pārraidīšanu brīvā ētera televīzijā bez tiesībām sublicencēt trešajām pusēm ieguva MTG.

Ņemot vērā šo situāciju, Latvijas Televīzija ir vērsusies pie kompānijas "Sportfive" ar pretenziju un aicinājumu anulēt Olimpisko spēļu tendera rezultātus sadaļā, kas attiecas uz hokeja spēļu pārraidīšanu, jo otrs tendera dalībnieks acīmredzot nespēj izpildīt izvirzītās prasības. Jebkuri MTG grupas centieni iesaistīt hokeja spēļu pārraidīšanai trešo pusi ir neleģitīmi, jo šādas sublicencēšanas iespējas liedz tendera noteikumi, uzsver LTV. Latvijas Televīzija izsaka gatavību pārraidīt Olimpisko hokeja turnīru, nodrošinot brīvā ētera apraidi.

Tāpat LTV nolēmusi vērsties pie "Sportfive" pēc minētās situācijas skaidrojuma, kā arī vērsīsies SOK un LOK ar aicinājumu anulēt hokeja translācijas licenci uzņēmumam MTG.

VSIA "Latvijas Televīzija" valde par radušos situāciju mediju tirgū un MTG rīcību, kuru LTV uzskata par nepieņemamu, vērsīsies NEPLP (Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē), lai aicinātu nepieļaut negodprātīgu un pret Latvijas skatītāju interesēm vērstu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!