Foto: LETA

Gaidāmajā Soču Olimpiādē Latvijas izlase stadionā iesoļos un sacensību vietās darboties mūsu sporta cienītājam varbūt neierastos tērpos, jo šoreiz Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) atteikusies no tradicionālajām karogu krāsām, ļaujot dizainerim un māksliniecei radīt jaunu skatījumu, kā rezultātā ir tapusi "Dzintarzemes" koncepcija. Ceturtdien tika prezentēti gatavie olimpiešu tērpi.

skiču prezentācijā rudenī jau stāstīja koncepcijas autors, dizaineris Gvido Zālītis, Latvijas olimpiskās komandas dizaina vadmotīvs ir "Dzintarzeme" un "Latvijas varenie spēki", kam izvēlēti latviešiem raksturīgie raksti un krāsas, silti brūnā un dzeltenā, kas simbolizē zemi un sauli.

Ceturtdien lidostā "Rīga" notikušajā modes skatā tika parādīti jau gatavi tērpi, kādos Sočos staigās mūsu olimpiskā delegācija. Tērpu autore, modes māksliniece Natālija Jansone portālam "Delfi" atklāja, ka šis darbs prasījis ļoti rūpīgu materiālu izpēti un ar iznākumu viņa ir apmierināta.

"Kad sāku domāt par šiem tērpiem pētīju senos latviešu rakstus, tautastērpus - tur taču viss ir! Skujiņas raksts, zigzagi, rūtiņas, svītras," stāsta māksliniece. "Sākumā biju izstrādājusi četras tērpu versijas, un pati vairāk tā kā sliecos uz rūtiņām, bet darba gaitā viss tā "sakārtojās", ka izvēlējāmies zigzagu. Ar gala iznākumu, ko redzējām šodien prezentācijā, esmu ļoti apmierināta."

Natālija Jansone, izgatavojot tērpus olimpiešiem, domāja ne tikai par vizuālo, bet arī funkcionālo un pat emocionālo apģērba pusi.

"Man ļoti patīk sadarboties ar sporta pasaules cilvēkiem, jo pati esmu PSRS sporta meistara kandidāte mākslas vingrošanā, tā kā sports man ir tuvs," viņa saka. "Es sapratu, ka tērpiem jābūt ne tikai ērtiem, omulīgiem un sportiskiem, bet arī glītiem, un es ļoti gribētu, lai cilvēki tos valkātu ne tikai tajā olimpiskajā mirklī, bet arī pēc tam, ikdienā. Protams, šodien ir pieejamas nanotehnoloģijas, arī apģērbu materiālos, bet es gribēju kaut ko sirsnīgu, maigu, elpojošu, tāpēc izvēlējos vilnu. Un es ar gandarījumu dzirdu, ka cilvēkiem ļoti patīk šis materiāls!"

Pirmo reizi vietējie ražotāji pēc LOK licences līguma ir izveidojuši atsevišķu apģērbu un aksesuāru līniju līdzjutējiem. Savu darbību ir uzsācis interneta konceptveikals "faniem.lv", kā arī veikals Grostonas ielā 6b, Rīgā, Olimpiskā sporta centra telpās. Līdzjutēju līnijā iekļautie apģērbi ir vienotā dizainā ar Latvijas olimpiešu Soču ziemas Olimpiādes parādes un sporta tērpiem. Trikotāžas apģērbi ir ražoti Latvijā, uzņēmumā "OT Stils", izmantojot dabīgus materiālus, krāsas un unikālu modes mākslinieces Natālijas Jansones īpaši Olimpiādei veidotu apģērbu dizainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!