Foto: AP/Scanpix
2018.gada ziemas olimpisko spēļu rīkotāji sola, ka Pjenčanas Olimpiāde būs visu laiku kompaktākā, kā arī droša un "saprātīga", ziņo ārzemju mediji.

Pjenčanas delegācijas ierašanos no Sočiem tiešraidē translēja Korejas centrālā raidstacija KTB, un orgkomitejas (POCOG) vadītājs Dzjin-suns Kims atklāja savu redzējumu par gaidāmajām spēlēm. Korejiešu delegācija Sočos rūpīgi sekoja spēļu norisei un analizēja redzēto.

"Visas sporta celtnes, stadions, centrālais preses centrs un starptautiskais pārraižu centrs būs izvietoti ļoti kompakti, maksimums pusstundas brauciena attālumā viens no otra," stāsta Kims. "Arī nokļūšana preses centrā vai stadionā no jebkuras Olimpiskā parka vietas būs ļoti ātra." Līdzīgi kā Sočos, arī Pjenčanā būs piejūras un kalnu sporta reģions.

Īpaši lielu uzmanību Pjenčanas spēļu rīkotāji gatavojas pievērst drošības jautājumiem. "Korejas Republika ir atzīta par vienu no drošākajām valstīm pasaulē, taču Olimpiāde ir īpašs pasākums, tāpēc valsts premjerministrs jau tagad ir vada īpaši izveidotu drošības komiteju, kam jāizstrādā plāni spēlēm," saka Kims.

Izmaksu ziņā Pjenčanas olimpiāde negrasās labot nekādus rekordus - nepieciešamais budžets tiek lēsts uz deviņiem miljardiem dolāru. Soču spēles, kā zināms, izmaksāja 52 miljardus dolāru.

"POCOG budžets būs divi miljardi, bet privāto, ar Olimpiādi nesaistīto, investīciju apjoms būs septiņi miljardi dolāru," skaidro Kims. "Atšķirībā no Sočiem mēs izmantosim daudzas jau esošas sporta celtnes, un lielākie ieguldījumi līdz ar to būs infrastruktūrā, piemēram, ātrgaitas dzelzceļa līnijas izbūvē."

Pjenčana tiesības rīkot ziemas olimpiskās spēles ieguva ar trešo "piegājienu" - vispirms tās tika Vankūverai, tad - Sočiem.

"Tas bija mans sapnis - atvest Olimpiādi uz Koreju, un 30 gadus pēc Seulas vasaras olimpiskajām spēlēm mēs šo sapni esam piepildījuši," norāda Kims. "Es jūtu lielu atbildību par šo projektu un vēlos, lai tiktu noorganizētas labas, uz sportistiem orientētas spēles."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!