Foto: F64
Latvijas bobsleja komandas galvenajam trenerim Sandim Prūsim pirms nedēļas nogalē gaidāmajām Phjončhanas olimpisko spēļu četrinieku sacensībām prātu nomoka slidu izvēle, bet konkurentus latvieši nepēta – tieši pretēji, citu valstu pārstāvji analizē mūsējo braukšanas stilu.

Piektdien bobsleja četrinieki aizvadīja pēdējos divus no sešiem treniņiem. Phjončhanas olimpisko spēļu bronzas medaļniekam Oskaram Melbārdim ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Jāni Strengu un Arvi Vilkasti bija ceturtais un otrais labākais, laiks, bet Oskars Ķibermanis/ Matīss Miknis/ Jānis Jansons/ Helvijs Lūsis bija 12. un ceturtā vietā.

"Šaubāmies par slidām, ar ko braukt. Ir pāris variantu, kas vēl nav skaidri, bet principā viss kārtībā – tikai jāmauc! Mums aktuālas ir trīs slieces, bet vajadzīgas divas. Visas ir līdzīgas, tāpēc grūti izvēlēties. Cik labas? Vai nu vienādi labas, vai nu vienādi sliktas (smejas). Kad kāda slida ir sliktāka, tad vieglāk izšķirties. Tagad grūti. Šausim uz dullo, varbūt metīsim kapeiku," ar sev raksturīgo humoru saka Prūsis.

Prūša pieņemtais lēmums divnieku sacensībās, nomainīt Melbārža stūmēju Daumantu Dreiškenu ar Strengu, rezultātā deva Latvijai medaļas. "Tur nebija jāmet kapeika, tas bija normāls, pragmatisks lēmums. Tas nebija šāviens uz dullo mežā," Prūsis nesalīdzina abus gadījumus – slieču izvēli un stūmēja maiņu.

Runājot par treniņiem, Prūsis norāda, ka Melbārdis veicis labākus braucienus, tomēr pēdējā braucienā izskatījies, ka "mazais Osis ir noķēris sajūtu un atdzīvojies". "Pirmie pieci braucieni patiešām bija samocīti. Tagad jūtu, ka pēc rezultāta jābūt labam laikam (noslēgumā bija ceturtais). Viņam otrajā virāžā ir vēl rezerve."

Treniņbraucienos katras valsts komanda cenšas atrast īstos risinājumus gan tehnikas ziņā, gan braukšanas ziņā, tāpēc sasniegtie laiki un ieņemtās vietas nav objektīvs rādītājs. Prūsis treniņos īsti nav pētījis citu valstu komandas, turklāt pēdējos treniņos nav piedalījušās vairākas spēcīgas ekipāžas. Tikmēr citas komandas skatoties un pētot Latvijas pilotu braucienus.

"Zinu, kā viņi brauc. Ko es tur lieki mandražēšu, skatoties, kā viņi brauc? Viņi mūs gan diezgan pēta, tas ir cieņas apliecinājums," nedaudz ar lepnumu stāsta treneris.

Raksturojot abu pilotu gatavību startiem, Prūsis norāda uz Melbārža atvieglojumu psiholoģiskā ziņā pēc izcīnītās medaļas. Savukārt Ķibermanis pēc divniekiem nav bijis tajā labākajā noskaņojumā, jo tēmējis uz augstāku vietu. Tomēr pēdējās dienās treneris manījis, ka Ķibermanim sācis uzlaboties noskaņojums.

Prūsis prognozē, ka četrinieku sacensības varētu izvērsties tikpat sīvas, kā divniekos, kad pirms pēdējā brauciena uz medaļām reāli kandidējušas piecas ekipāžas. "Četriniekā būs vēl sīvāka cīņa par simtdaļām, te katrs sīkums ir vēl svarīgāks. Ja vācieši neaizbrauks tālu prom, tad 5-6 ekipāžām vajadzētu cīnīties (par medaļām)."

Treneris norāda, ka trase kļuvusi vēl ātrāka, jo treniņos sportisti brauc ātrāk par pērn sacensībās sasniegto trases rekordu. Prusis prognozē, ka pašreizējais trases rekords – 49,97 sekundes – tiks labots apmēram par sekundi.

2018. gada olimpisko spēļu četrinieku sacensības risināsies olimpiādes pēdējās divās dienās. 24. februārī pulksten 2:30 pēc Latvijas laika bobslejisti veiks pirmo braucienu, bet otrais mēģinājums sāksies pulksten 4:07. Atgādinām, ka divniekos Oskars Melbārdis ar Jāni Strengu izcīnīja bronzas medaļas, bet Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni ieņēma devīto vietu, lai gan pēc pirmā brauciena bija ceturtie un cerēja vismaz uz vietu sešiniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!