Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV izdevums "NY Times" publicējis skandalozā bijušā Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova dienasgrāmatas ierakstus, kas vēl vairāk apliecina Krievijas veikto valstiska līmeņa dopinga programmu. Jaunie fakti pastiprina iespēju, ka decembra sākumā Krievijas olimpiskā kustība saņems sodu un ir iespējama visu Krievijas sportistu atstādināšana no dalības 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs.

Rodčenkovs ir galvenais liecinieks Krievijas dopinga skandālā, jo pēc aizbēgšanas uz ASV publiskojis daudzus faktus par Krievijas realizēto valstiskā līmeņa dopinga programmu. Rodčenkovs regulāri veicis ierakstus savā dienasgrāmatā, ne tikai iegrāmatojot tikšanās ar amatpersonām un dopinga lietu apspriešanu, bet rakstot arī par ikdienišķām lietām – ko ēdis pusdienās, kur pastaigājies, cikos no rīta pamodies un pat kāds bijis viņa asinsspiediens dienas sākumā.

Kā norāda "NY Times", jaunākie fakti tikai palielina iespēju, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nākamnedēļ sodīs Krieviju un tās sportistus par valstiskā līmenī realizēto dopinga programmu. Bargākais sods būtu Krievijas atstādināšana no dalības Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, tomēr arvien biežāk tiek runāts par citām soda sankcijām. Pastāv iespēja, ka SOK ļaus startēt Krievijas sportistiem zem neatkarīga karoga, atklāšanas un noslēguma ceremonijās nebūs Krievijas karoga, kā arī par godu Krievijas sportistu uzvarai neatskaņos Krievijas himnu. Tomēr šajā gadījumā Krievija varētu boikotēt olimpiskās spēles, kā to jau paziņojuši valstsvīri.

SOK jau paziņojusi, ka Rodčenkova dienasgrāmatas ierakstus uzskata par autentiskiem un tie veikti 2014. un 2015. gadā, kad viņš bija Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs. Ieraksti neliecina, ka Rodčenkovs faktus interpretējis, norāda SOK, tādējādi viņa dienasgrāmata ir nozīmīgs pierādījums Krievijas dopinga skandālā.

Rodčenkovs dienasgrāmatā raksta, ka par specifiskiem dopinga krāpšanās veidiem apspriedies ar toreizējo sporta ministru Vitāliju Mutko (tagadējo Krievijas vicepremjeru), Mutko vietnieku Juriju Nagornihu un Krievijas sportistu sagatavošanas centra (SSC) vadītāja vietnieci Irinu Rodionovu, kura tiek uzskatīta par tīro analīžu bankas turētāju.

2014. gada 13. janvāra ieraksts liecina, ka Rodčenkovs no SSC darbinieka saņēmis specifiskajam dopinga kokteilim "Duchess" paredzētās sastāvdaļas. Rodčenkovs tajā dienā pagatavojis kokteili, ko Rodionova tālāk nodevusi treneriem un sportistiem. Citos janvāra ierakstos Rodčenkovs kritizē ierēdņus, kuri laikus nespēj piegādāt pirms tam sagatavotās tīrās sportistu analīzes. Vēlāk Rodčenkovs jau bija pikts, ka piegādātās tīrās analīzes, kuras Soču olimpisko spēļu laikā samainīja ar Krievijas sportistu pēc sacensībām nodotajām īstajām analīzēm, nav sakārtotas ne pēc alfabēta, ne pa sporta veidiem.

Neilgi pirms Soču olimpiskajām spēlēm kļuva zināms par Krievijas biatlonistu Jekaterinas Jurjevas un Irinas Starihas pozitīvajām dopinga pārbaudēm. Šis fakts nokaitinājis Rodčenkovu, kurš savā dienasgrāmatā veicis ierakstu: "Neviens te īsti nesaprot, kāds ir Soči-2014 plāns. Kaut kāds ārprāts! Mutko paliek traks biatlona dēļ, viss pārvēršas lielā haosā un neko nav iespējams kontrolēt."

Četras dienas pirms Soču olimpisko spēļu sākuma Rodčenkovs rīcības komitejas telpās ticies ar Mutko, kuram nodevis pilnu "Duchess" kokteiļa lietotāju sarakstu, liecina ieraksts dienasgrāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!