Foto: F64

Latvijas kamaniņu braucēju ceturtdienas starts Phjončhanas olimpisko spēļu sacensībās komandu stafetē iedos labu grūdienu nākamajam ciklam, uzskata viens no izlases treneriem Mārtiņš Rubenis.

Latvijas kamaniņu braucēji Ulla Zirne, Kristers Aparjods, kā arī divnieku ekipāžu Juris un Andris Šici, ceturtdien izcīnīja sesto vietu Phjončhanas olimpisko spēļu sacensībās komandu stafetē.

"Aug jauna komanda. Šajā sezonā esam ļoti daudz izdarījuši. Ir ļoti daudz lietu, kas ir paveiktas tieši tehnikas ziņā, ir arī šis tas iesākts. Stafete parādīja, ka mūsu komanda ir spējīga cīnīties. Soču olimpiskajās spēlēs šajā disciplīnā zaudējām čempioniem tikpat, cik šoreiz, lai gan tagad jāsamierinās ar sesto vietu," teica Rubenis, kurš pirms četriem gadiem Sočos izcīnīja bronzu vēl kamaniņu braucēja statusā.

Viņš atzīmēja, ka kamaniņu sports pasaulē ir attīstījies ļoti augstā līmenī.

"Beidzoties Soču olimpiskajām spēlēm, visas komandas izdarīja secinājumus, sāka ieguldīt gan līdzekļus, gan prātu un sāka veidot četrgades plānu. Mums šis cikls tik raiti neiesākās. Šajā pēdējā gadā centāmies izdarīt maksimāli visu, ko pēdējā brīdī ir iespējams izdarīt. Domāju, tas ir ļoti labs sākums, pamats un solis nākamajam darba ciklam. Mums aug jauna komanda. Ir prieks skatīties, ka šie jaunie atlēti savās pirmajās olimpiskajās spēlēs nobrauca savus labākos braucienus. Varbūt šoreiz viņi nepacīnījās par medaļām, bet tā viņiem bija milzīga cīņa pašiem ar sevi. Viņi to izturēja godam," stāstīja Rubenis.

Šosezon pieredzējušajiem Latvijas kamaniņu braucējiem labu konkurenci sastādīja jaunie sportisti Kristers un Kendija Aparjodi.

"Neteiktu, ka šobrīd Latvijas kamaniņu izlasē notiek paaudžu maiņa. Tas drīzāk ir liels pārmaiņu laiks. Olimpiskās spēles vēl nav beigušās, bet jau domājam par to, kā varētu sakārtot komandas uzbūvi un kā sakārtot to, lai varētu mērķtiecīgi un soli pa soli iet pretī jaunajām medaļām. Darbs, darbs, darbs un vēlreiz darbs ir tas, kas pārējās komandas aizveda līdz medaļām šodien. Ja mēs strādāsim labāk par viņiem, mēs nopelnīsim arī savas godalgas," atzīmēja Rubenis.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas komanda šodien nobrauca savus labākos braucienus olimpiskajā trasē.

"Tomēr citi bija labāki un viņi bija labāki tikai tāpēc, ka bija to pelnījuši. Domāju, ka šie braucieni iedos labu pēcgaršu un labu grūdienu nākamajam ciklam," teica Rubenis.

Kamaniņu izlases treneris uz šīm olimpiskajām spēlēm skatos kā uz labu mācībstundu.

"Iespējams, līdzjutējiem, treneriem un sportistiem šīs Olimpiādes rezultāti ir kā auksta duša, bet, kā mēs zinām, metāls rūdās aukstā ūdenī. Kad esi piedzīvojis aukstu dušu, galva top skaidrāka. Domāju, visi nākošie soļi būs pakārtoti tam, kas šoreiz pietrūka, lai tas mums dotu pakāpienus un spēku nākamajā reizē izdarīt labāk," stāstīja Rubenis.

Viņš Latvijas kamaniņu sporta izlases treneru kolektīvam pievienojās pirms četriem gadiem, bet ar pieaugušajiem sāka strādāt tikai šajā sezonā.

"Vienu gadu vispār no sporta biju nogājis malā, jo gribējās mazliet izvēdināt galvu un uz pasauli paskatīties no citas puses. Atgriezos Latvijā un sāku strādāt ar junioru komandu. Pirmajos divos gados izdarījām ļoti daudz, un patiešām mums aug jauna un brīnišķīga jaunā paaudze. Ja kādreiz bija vakuums un bija pa vienam sportistam, kurš bija gatavs ielēkt lielajā izlasē, tad tagad es redzu krietni vairāk jauno braucēju," atklāja Rubenis.

Viņam lielākā daļa vasaras darbnīcās, mēģinot uzbūvēt jaunās kamanas, ar kurām vairāki sportisti sāka braukt tikai pēdējās pāris nedēļas pirms olimpiskajām spēlēm.

"Ulla Zirne ar savām kamanām sāka braukt tikai šajā trasē, tāpēc ir grūti un pāragri spriest par to, kā būtu, ja būtu. Mēs esam izdarījuši maksimāli to, ko varējām izdarīt, un, ja šis laiks būtu vairāk, mēs būtu kādu solīti tālāk," secināja Rubenis.

Viens no Latvijas izlases treneriem Jānis Liepa iepriekš paudis gatavību pēc olimpiskajām spēlēm doties pensijā. Par pārējiem treneriem lems Latvijas Kamaniņu sporta federācija.

"Neesmu vēl runājis ar komandas vadību, nezinu, kādi ir plāni nākotnei. Kad pilnībā beigsies šī sezona, ir jāsaprot visi plusi un mīnusi. Es vēl nevaru atbildēt, vai es gribētu palika pie lielās izlases," atzīmēja Rubenis.

Individuālajās sacensībās no Latvijas kamaniņu braucējiem vislabākos rezultātus sasniedza Šici, kuri divnieku konkurencē bija sestie, Aparjods vīru sacensībās ieņēma 11.vietu, bet Zirne starp dāmām bija 12.pozīcijā. Līdz ar to viņi pārstāvēja Latviju komandu stafetē.

Latvijas kamaniņu braucēji iepriekšējās trijās olimpiskajās spēlēs bija tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo Ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!