Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkaukāza nemiernieku līderis Doku Umarovs varētu sarīkot uzbrukumus ziemas olimpiskajās spēlēs, atsaucoties uz Kanādas izlūkdienesta ziņām, vēsta laikraksts "The National Post".

Doku Umarovs aicina izjaukt "sātaniskās" spēles "uz mūsu zemē apglabāto senču kauliem", teikts laikraksta rīcībā nonākušā ziņojumā.

"Delfi" atgādina, ka Doku Umarovs jau vasarā izplatītā videovēstījumā aicināja islāmistus uzbrukt mērķiem, kas saistīti ar 2014. gada spēlēm.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Soču olimpiskās spēles cer izmantot Krievijas ekonomisko un sociālo sasniegumu izrādīšanai. Tomēr Soči atrodas tuvu nemierīgajam Ziemeļkaukāza reģionam, kas pēc Padomju Savienības sabrukuma ir piedzīvojis divus karus Čečenijā un biežu vardarbību Dagestānā, Ingušijā un Kabardas-Balkārijā.

Umarovs tiek uzskatīts par Maskavas galveno ienaidnieku kopš viņš kļuva par nemiernieku līderi. Krievijas varas iestādes Umarovu jau vairākas reizes pasludinājušas par mirušu, tomēr viņš vienmēr atkal parādījies jaunos videoierakstos, uzņemoties atbildību par uzbrukumiem.

Umarovs ir uzņēmies atbildību par 2010. gadā Maskavas metro notikušu sprādzienu, kas laupīja vairāk nekā 40 dzīvību, kā arī 2011. gada uzbrukumu Domodedovas lidostai galvaspilsētā, kurā gāja bojā 37 cilvēki.
Trešajā jūlijā izplatītājā videovēstījumā Umarovs arī atcēla iepriekš izsludināto moratoriju džihādistu uzbrukumiem Krievijā, skaidrojot, ka "Kremlis acīmredzot mūsu labo gribu uzskata par mūsu vājumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!