Foto: AP/Scanpix
Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) noraidījusi Ukrainas lūgumu, atļaut startēt XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos ar melniem apsējiem, tādējādi pieminot Ukrainā bojāgājušos.

SOK norāda, ka sēro līdz ar ukraiņiem par notikumiem viņu dzimtenē, tomēr olimpiskajās spēlēs visos laikos ir aizliegtas jebkāda veida politiskas izpausmes, tādējādi Ukrainas lūgums noraidīts. Neilgi pēc SOK paziņojuma Ukrainas distanču slēpotājas paziņoja, ka nestartēs sprinta stafetē klasiskajā stilā it kā traumas dēļ.

Tikmēr Ukrainas olimpiskā delegācija vērsusies pie abām konfliktējošām pusēm ar lūgumu pārtraukt asinsizliešanu. "Esam šokēti par pēdējās diennakts notikumiem mūsu dzimtenē. Mums mājās palika ģimenes, radinieki, tuvinieki, un mūs nevar neuztraukt viņu liktenis, mūsu Tēvzemes liktenis," teikts paziņojumā. "Aicinām visus uz mieru un savstarpējo sapratni. Apstāsimies un sāksim dialogu, lai sadzirdētu viens otru un neturpinātu asinspirti. Ticam gudrībai un ukraiņu vienotībai. Ticam, ka kopā spēsim atrast izeju no šīs sarežģītās situācijas un ievērot mieru."

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā trešdien turpinās vardarbīgi nemieri, milicijai cenšoties izdzenāt galveno pret valdību noskaņoto demonstrantu nometni – Kijevas Neatkarības laukumu. Sadursmēs, kās sākās otrdien, ir vismaz 25 bojāgājušie.

Pilsēta ir pārvērtusies kaujas laukā, kur deg ugunis, skan šāvieni un sprādzieni. Simtiem cilvēku ir ievainoti, slimnīcās veidojas rindas uz operācijām. Cietušajiem ir šautas brūces, izsistas acis un dažos gadījumos amputēti locekļi. Starp bojāgājušajiem ir desmit miliči un viens žurnālists.

Nemieri sākās, kad milicija bloķēja tūkstošiem demonstrantu ceļu uz parlamenta ēku, kur opozīcija otrdien centās panākt, lai tiktu atjaunota 2004. gada konstitūcija, kas samazinātu prezidenta Viktora Janukoviča pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!